Page 17 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 22/2016
P. 17
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 22/2016
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
OKURKOVÉ JEDNOHUBKY S TUŇÁKOVOU POMAZÁNKOU
3 pevné salátové okurky, 1 plechovka tuňáka (celé kousky) ve vlastní šťávě 150 g čistého
masa, 300 g čerstvého krémového sýru, 1 vejce vařené na tvrdo, 1 kyselá okurka, 1
lahůdková cibulka, 1 lžíce zakysané smetany, 1 svazek ředkviček, sůl, čerstvě mletý pepř,
pokud máte, tak i 1 lžíce konopných semínek
V malém kastrůlku uvedeme k varu osolenou vodu a vložíme do ní vejce. Nemělo by být
studené přímo z lednice, aby neprasklo a ve vodě by mělo být zcela ponořené. Doba čistého
varu 7-8 minut. Potom vejce zchladíme studenou vodou a oloupeme. Do misky vyklopíme vyždímané tuňákové maso,
přidáme čerstvý sýr, na maličké kostičky nakrájené ředkvičky, cca 6 kusů, na kousky nakrájenou cibulku a okurku.
Přidáme rozstrouhané vejce, smetanu, osolíme, opepříme a promícháme. Pokud máte, přidejte i konopná semínka.
Okurky oloupeme, nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná a pomocí dvou lžiček na každé kolečko okurky navrstvíme
trochu pomazánky. Zbytek ředkviček rozkrájíme na kolečka a ty ještě na 1/4 a ozdobíme jimi jednohubky.
RAGÚ Z MLETÉHO MASA A KAPUSTY ZAPEČENÉ S BRAMBOROVOU KAŠÍ
250 g mletého vepřového masa, 50 g slaniny, 6 listů kapusty, 2 stroužky česneku, 1 dl bílého vína, 1
dl rajčatového pyré, 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí, 1 lžíce sojové omáčky, 1 cibule, několik
snítek čerstvé majoránky, chilli koření, sůl, olej,
Bramborová kaše: 6 brambor, 30 g másla, 1 dl mléka, 0.5 dl šlehačky, kmín vařený s bramborami v
čajovém sítku, sůl. Na dochucení: 3 stroužky česneku, 10 g másla, Postup:
Oloupeme brambory, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín v čajovém sítku a uvaříme doměkka.
Vodu slijeme, přihodíme máslo, necháme rozpustit a rozmělníme šťouchadlem na brambory. Přilijeje ohřáté mléko a
vyšleháme na kaši. V mezičase oloupeme cibuli a česnek a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme na kostičky
nakrájenou slaninu a dále restujeme. Vložíme maso, vařečkou oddělíme na drobné kousky a opékáme. Přidáme i na
kostičky nakrájenou kapustu, ze které odstraníme tvrdá žebra. Podlijeme vínem, okořeníme solí, majoránkou a chilli a
necháme vydusit. Zakápneme rajčatovým pyré, sojovkou a přihodíme sušené droždí. Zapékací misku vytřeme olejem,
rozprostřeme do ní masovou směs a na ní navrstvíme kaši. Na malé pánvičce rozpustíme zbytek másla a na něm
necháme jen lehounce zrůžovět na plátky nakrájený česnek. Opečeným česnekem kaši polijeme. Dáme do rozpálené
trouby (180 st. C) pod gril a grilujeme asi 20 minut, až kaše začne zlátnout.
CUKETOVÝ TATARÁČEK
4 cukety (po cca 200 g), 6 cherry rajčátek, 2 velké stroužky česneku, 1 větší lahůdková cibulka i se
zelenou částí, 1 lžíce konopného semínka, 1 lžíce chia semínka, 1 malá červená chilli paprička,
citrónová šťáva z cca půlky citrónu, čerstvě mletý pepř, sůl, olivový olej.
Cukety omyjeme, osušíme a jednu nastrouháme na hrubém struhadle. Ostatní nastrouháme
najemno. Prosolíme a necháme asi půl hodiny stát. Šťávu, kterou cukety pustí, slijeme a cuketu na
cedníku ještě vyždímáme. Potom cuketovou směs přendáme do misky, přidáme posekanou
cibulku, na drobno pokrájená rajčátka (bez vnitřních semínek) a na jemnoučké kostičky nakrájenou chilli papričku.
Osolíme, opepříme, dochutíme citrónem a zakápneme olejem. Přisypeme chia a konopná semínka a důkladně
promícháme. Ochutnáme a pokud je směs dle naší chuti, opět jí přendáme na cedník a ještě asi půl hodinky jí
necháme vykapat. Poté pomačkáme lžící, aby jsme odstranili zbytek vody a můžeme servírovat.
ZAPEČENÉ PALAČINKY
Na palačinky: 400 ml mléka, 140 g hladké mouky, 4 vejce, 4 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžíce
cukru, špetka soli
Náplň: 1 tučný tvaroh, 1 dl šlehačky, 20 g moučkového cukru, 40 g rozinek, hrst meduňkových
listů, 1 dl koňaku, špetka soli, jahodovou marmeládu
Na přelití: 2 dl plnotučného mléka, 1 dl šlehačky, 20 g moučkového cukru, dřeň z půlky vanilky, 1
velké vejce
Začneme tím, že si aspoň hodinu před přípravou namočíme rozinky do koňaku. A také před samotným vařením
rozpálíme troubu na 200 st. C. Do vyšší nádoby nalijeme mléko, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, cukr, sůl a mouku.
Ponorným mixérem promixujeme. Na palačinkovači nebo palačinkové pánvi pečeme slabé palačinky (z tohoto množství
je jich cca 13 ks). V mezičase si smícháme tvaroh se šlehačkou, cukrem, nasekanou meduňkou, špetkou soli a slitými
rozinkami. Polovinu upečených palačinek namažeme tvarohovou směsí a zarolujeme. Druhou polovinu potřeme
jahodovou marmeládou a také zarolujeme.
Zapékací misku vymažeme máslem a střídavě do ní vedle naskládáme palačinky. Jednu s tvarohem, jednu s
marmeládou atd. Zbylé mléko smícháme se šlehačkou, cukrem, vejce a dření z vanilky. Vyšleháme vidličkou a přelijeme
přes srovnané palačinky. Dáme do trouby zapéct asi na 10 minut.
17
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
OKURKOVÉ JEDNOHUBKY S TUŇÁKOVOU POMAZÁNKOU
3 pevné salátové okurky, 1 plechovka tuňáka (celé kousky) ve vlastní šťávě 150 g čistého
masa, 300 g čerstvého krémového sýru, 1 vejce vařené na tvrdo, 1 kyselá okurka, 1
lahůdková cibulka, 1 lžíce zakysané smetany, 1 svazek ředkviček, sůl, čerstvě mletý pepř,
pokud máte, tak i 1 lžíce konopných semínek
V malém kastrůlku uvedeme k varu osolenou vodu a vložíme do ní vejce. Nemělo by být
studené přímo z lednice, aby neprasklo a ve vodě by mělo být zcela ponořené. Doba čistého
varu 7-8 minut. Potom vejce zchladíme studenou vodou a oloupeme. Do misky vyklopíme vyždímané tuňákové maso,
přidáme čerstvý sýr, na maličké kostičky nakrájené ředkvičky, cca 6 kusů, na kousky nakrájenou cibulku a okurku.
Přidáme rozstrouhané vejce, smetanu, osolíme, opepříme a promícháme. Pokud máte, přidejte i konopná semínka.
Okurky oloupeme, nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná a pomocí dvou lžiček na každé kolečko okurky navrstvíme
trochu pomazánky. Zbytek ředkviček rozkrájíme na kolečka a ty ještě na 1/4 a ozdobíme jimi jednohubky.
RAGÚ Z MLETÉHO MASA A KAPUSTY ZAPEČENÉ S BRAMBOROVOU KAŠÍ
250 g mletého vepřového masa, 50 g slaniny, 6 listů kapusty, 2 stroužky česneku, 1 dl bílého vína, 1
dl rajčatového pyré, 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí, 1 lžíce sojové omáčky, 1 cibule, několik
snítek čerstvé majoránky, chilli koření, sůl, olej,
Bramborová kaše: 6 brambor, 30 g másla, 1 dl mléka, 0.5 dl šlehačky, kmín vařený s bramborami v
čajovém sítku, sůl. Na dochucení: 3 stroužky česneku, 10 g másla, Postup:
Oloupeme brambory, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín v čajovém sítku a uvaříme doměkka.
Vodu slijeme, přihodíme máslo, necháme rozpustit a rozmělníme šťouchadlem na brambory. Přilijeje ohřáté mléko a
vyšleháme na kaši. V mezičase oloupeme cibuli a česnek a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme na kostičky
nakrájenou slaninu a dále restujeme. Vložíme maso, vařečkou oddělíme na drobné kousky a opékáme. Přidáme i na
kostičky nakrájenou kapustu, ze které odstraníme tvrdá žebra. Podlijeme vínem, okořeníme solí, majoránkou a chilli a
necháme vydusit. Zakápneme rajčatovým pyré, sojovkou a přihodíme sušené droždí. Zapékací misku vytřeme olejem,
rozprostřeme do ní masovou směs a na ní navrstvíme kaši. Na malé pánvičce rozpustíme zbytek másla a na něm
necháme jen lehounce zrůžovět na plátky nakrájený česnek. Opečeným česnekem kaši polijeme. Dáme do rozpálené
trouby (180 st. C) pod gril a grilujeme asi 20 minut, až kaše začne zlátnout.
CUKETOVÝ TATARÁČEK
4 cukety (po cca 200 g), 6 cherry rajčátek, 2 velké stroužky česneku, 1 větší lahůdková cibulka i se
zelenou částí, 1 lžíce konopného semínka, 1 lžíce chia semínka, 1 malá červená chilli paprička,
citrónová šťáva z cca půlky citrónu, čerstvě mletý pepř, sůl, olivový olej.
Cukety omyjeme, osušíme a jednu nastrouháme na hrubém struhadle. Ostatní nastrouháme
najemno. Prosolíme a necháme asi půl hodiny stát. Šťávu, kterou cukety pustí, slijeme a cuketu na
cedníku ještě vyždímáme. Potom cuketovou směs přendáme do misky, přidáme posekanou
cibulku, na drobno pokrájená rajčátka (bez vnitřních semínek) a na jemnoučké kostičky nakrájenou chilli papričku.
Osolíme, opepříme, dochutíme citrónem a zakápneme olejem. Přisypeme chia a konopná semínka a důkladně
promícháme. Ochutnáme a pokud je směs dle naší chuti, opět jí přendáme na cedník a ještě asi půl hodinky jí
necháme vykapat. Poté pomačkáme lžící, aby jsme odstranili zbytek vody a můžeme servírovat.
ZAPEČENÉ PALAČINKY
Na palačinky: 400 ml mléka, 140 g hladké mouky, 4 vejce, 4 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžíce
cukru, špetka soli
Náplň: 1 tučný tvaroh, 1 dl šlehačky, 20 g moučkového cukru, 40 g rozinek, hrst meduňkových
listů, 1 dl koňaku, špetka soli, jahodovou marmeládu
Na přelití: 2 dl plnotučného mléka, 1 dl šlehačky, 20 g moučkového cukru, dřeň z půlky vanilky, 1
velké vejce
Začneme tím, že si aspoň hodinu před přípravou namočíme rozinky do koňaku. A také před samotným vařením
rozpálíme troubu na 200 st. C. Do vyšší nádoby nalijeme mléko, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, cukr, sůl a mouku.
Ponorným mixérem promixujeme. Na palačinkovači nebo palačinkové pánvi pečeme slabé palačinky (z tohoto množství
je jich cca 13 ks). V mezičase si smícháme tvaroh se šlehačkou, cukrem, nasekanou meduňkou, špetkou soli a slitými
rozinkami. Polovinu upečených palačinek namažeme tvarohovou směsí a zarolujeme. Druhou polovinu potřeme
jahodovou marmeládou a také zarolujeme.
Zapékací misku vymažeme máslem a střídavě do ní vedle naskládáme palačinky. Jednu s tvarohem, jednu s
marmeládou atd. Zbylé mléko smícháme se šlehačkou, cukrem, vejce a dření z vanilky. Vyšleháme vidličkou a přelijeme
přes srovnané palačinky. Dáme do trouby zapéct asi na 10 minut.
17