Page 16 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 22/2016
P. 16
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 22/2016
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
RUKOLA
Listy rukoly vypadají podobně jako listy pampelišky.
Rukola a také pampeliška v sobě ukrývá mnoho vitamínů a účinných látek, které pozitivně ovlivňují zdraví
člověka. Rukola skutečně vypadá jako nepotřebný plevel, ale její pozitivní účinky jsou k nezaplacení.
Rukola je užitečná a nenáročná rostlina, kterou si umíte vypěstovat venku v zahradě a i doma v květináči. Tato
listová zelenina obsahuje mnoho důležitých látek, (vitaminy, minerály …), které zajišťují pozitivní účinky pro
zdraví.
Listy rukoly se používají ke konzumaci do salátů a dalších různých jídel. Rukola má hořce – jemně štiplavou chuť
a je výborným doplňkem do libovolného jídla.
Stačí si koupit její semínka a zasadit je, například i na balkoně. Pak už si z ní už jen budete „uždibovat“. V teplých
evropských zemích jako je například Řecko či Itálie ji používají téměř do každého jídla. Už je však známá i u nás.
Chutná úžasně! Za její domov se považuje Apeninský poloostrov.
Rukola obsahuje: Vodu, vlákninu, bílkoviny, sacharidy, tuk, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík,
sodík, zinek, mangan, měď, selen, omega 3, omega 6 kyseliny, betakaroten, lutein, vitamín A, B, C,
E a K.
Účinky rukoly na zdraví:
Podpora imunitního systému
Prevence před rakovinou
Ochrana buněk před působením radikálů
Silné antiseptické účinky (protizánětlivé)
Detoxikuje organismus
Podpora trávení
Podpora pravidelné stolice
Odstraňuje plynatost
Normalizuje hladinu cukru v krvi
Pročišťuje a podporuje funkci jater
Pročišťuje krev
Podporuje krvetvorbu
Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
Pročišťuje cévy
Močopudné účinky
Odvodňuje nadbytečnou vodu z těla
Pročišťuje a podporuje funkci ledvin
Zabezpečuje budování kostní hmoty
Prevence proti osteoporóze
Dodává energii
Podporuje funkci mozku
Rukola vypadá jako plevel, ale přes její vzezření je to extra zdravá bylinka vhodná skoro ke každému jídlu. Určitě
si ji dejte. Rukola je bohatá například na vitamin C či betkarotén. Kromě toho čistí krev a játra. Pomáhá při
zažívacích potížích. Kdo pravidelně jí rukolu, nedá únavě šanci a posílí si také imunitu.
S rukolou si není třeba dělat žádnou vědu a nemusíte se trápit se složitými recepty. Jíst ji lze totiž i syrovou. Dá se
však i vařit či restovat. Hodí se do každého jídla. Ať už si připravujete těstoviny, chcete si ochutit rýži, zeleninový
salát či maso …
16
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
RUKOLA
Listy rukoly vypadají podobně jako listy pampelišky.
Rukola a také pampeliška v sobě ukrývá mnoho vitamínů a účinných látek, které pozitivně ovlivňují zdraví
člověka. Rukola skutečně vypadá jako nepotřebný plevel, ale její pozitivní účinky jsou k nezaplacení.
Rukola je užitečná a nenáročná rostlina, kterou si umíte vypěstovat venku v zahradě a i doma v květináči. Tato
listová zelenina obsahuje mnoho důležitých látek, (vitaminy, minerály …), které zajišťují pozitivní účinky pro
zdraví.
Listy rukoly se používají ke konzumaci do salátů a dalších různých jídel. Rukola má hořce – jemně štiplavou chuť
a je výborným doplňkem do libovolného jídla.
Stačí si koupit její semínka a zasadit je, například i na balkoně. Pak už si z ní už jen budete „uždibovat“. V teplých
evropských zemích jako je například Řecko či Itálie ji používají téměř do každého jídla. Už je však známá i u nás.
Chutná úžasně! Za její domov se považuje Apeninský poloostrov.
Rukola obsahuje: Vodu, vlákninu, bílkoviny, sacharidy, tuk, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík,
sodík, zinek, mangan, měď, selen, omega 3, omega 6 kyseliny, betakaroten, lutein, vitamín A, B, C,
E a K.
Účinky rukoly na zdraví:
Podpora imunitního systému
Prevence před rakovinou
Ochrana buněk před působením radikálů
Silné antiseptické účinky (protizánětlivé)
Detoxikuje organismus
Podpora trávení
Podpora pravidelné stolice
Odstraňuje plynatost
Normalizuje hladinu cukru v krvi
Pročišťuje a podporuje funkci jater
Pročišťuje krev
Podporuje krvetvorbu
Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
Pročišťuje cévy
Močopudné účinky
Odvodňuje nadbytečnou vodu z těla
Pročišťuje a podporuje funkci ledvin
Zabezpečuje budování kostní hmoty
Prevence proti osteoporóze
Dodává energii
Podporuje funkci mozku
Rukola vypadá jako plevel, ale přes její vzezření je to extra zdravá bylinka vhodná skoro ke každému jídlu. Určitě
si ji dejte. Rukola je bohatá například na vitamin C či betkarotén. Kromě toho čistí krev a játra. Pomáhá při
zažívacích potížích. Kdo pravidelně jí rukolu, nedá únavě šanci a posílí si také imunitu.
S rukolou si není třeba dělat žádnou vědu a nemusíte se trápit se složitými recepty. Jíst ji lze totiž i syrovou. Dá se
však i vařit či restovat. Hodí se do každého jídla. Ať už si připravujete těstoviny, chcete si ochutit rýži, zeleninový
salát či maso …
16

