Page 19 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 18/2018
P. 19
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 18/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

KRÉMOVÁ PETRŽELOVÁ POLÉVKA
petržel kořenová - 3 kusy, cibule -1 kus, máslo - 1 lžíce, víno bílé - 3 lžíce, vývar
zeleninový-1 litr, smetana - 150 mililitrů (33%), petržel hladkolistá - 1 lžíce, sůl, pepř.
Petržel očistěte a nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu
rozpusťte máslo, vsypte cibuli s petrželí. Na velmi mírném ohni za stálého míchání
opékejte asi 5 minut, až cibulka změkne. Orestovanou petržel zalijte vínem a vařte tak
dlouho, až se tekutina téměř vyvaří. Vlijte vývar a vařte na mírném ohni asi 15 minut, až
petržel změkne. Poté rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu, zahřejte a na mírném ohni 5
minut prohřejte. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobené nasekanou
petrželkou. Můžete podávat také s opečenou houskou.

KADEŘAVÁ PETRŽELKA V TĚSTÍČKU
1 svazek kadeřavé petrželky, 12 dkg hladké mouky, sůl, mletý pepř, muškátový
oříšek - na špičku nože, 2 vejce, 1/2 lžíce oleje, tuk nebo olej na smažení
Petrželku dobře propláchneme pod tekoucí vodou, dáme okapat a zbavíme ji
stonků. Z mouky, soli, pepře, muškátového oříšku, vajec, oleje a 3 lžic vody
připravíme polotekuté těsto. Do rozehřátého tuku vkládáme jednotlivě v těstíčku
obalenou petrželku a smažíme ji dozlatova. Podáváme ji jako malý předkrm.

NOKY S PETRŽELKOU
Vejce 1 ks, 1 lžička másla, polévková lžíce petrželky nasekané, 160 g krupice, 370
ml mléka, sůl.
Mléko s krupicí přiveďte k varu, mírně osolte, přidejte máslo a najemno nasekanou
petrželku. Za stálého míchání uvařte hustou kaši, nechte vychladnout, poté
vmíchejte rozšlehané vejce. Lžičkou nabírejte nočky a vařte v osolené vodě.

KUŘE S PETRŽELKOU
kuřecí prsa s kůží -4 ks
Nádivka: strouhanka - 1/4 hrnku, krémový sýr - 75 g, nasekaná hladkolistá
petržel -1 lžička, nahrubo nasekané velké rozinky - 35 g, máslo - 1 lžíce, olej -1
lžíce. Omáčka: máslo -1 lžíce, najemno nasekaná cibule -1 ks, hrubozrnná
hořčice - 2 lžíce, bílé víno -1 hrnek, drůbeží vývar -2 hrnky, smetana -1 hrnek,
bobkový list -3 ks, hladkolistá petrželka, jemně nasekaná -10 g, mořská sůl,
černý pepř. Nádivka: Všechny ingredience dobře promíchejte a ochuťte. Do nejsilnějšího místa každého prsíčka vsuňte
nůž a v otevřeném místě vytvořte nožem velkou kapsu. Nádivku do ní natlačte a zavřete třeba párátkem. Rozehřejte
pánev na smažení, přidejte máslo, olej a nechte je rozpustit. Přidejte kuřecí prsa kůží dolů a nechte je zhnědnout.
Potom je otočte a nechte je opéct i z druhé strany. Přikryjte pánev pokličkou a vařte asi 4–5 minut. Vyndejte prsíčka z
pánve, dejte stranou a pánev umyjte. Omáčka: Na pánev dejte máslo, přidejte cibuli a vařte, dokud nebude průsvitná.
Přidejte hořčici, víno a vývar. Do pánve vraťte kuře, uveďte do mírného varu a přikryjte. Vařte asi 10–12 minut, dokud
nebudou prsíčka uvařená. Pokličku sundejte, vmíchejte smetanu a bobkové listy, na velmi mírném ohni vařte dalších 5
minut, potom vmíchejte petrželku a dobře dochuťte.

ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ
libovolné sušenky - 250 g, máslo - 80 g, smetana ke šlehání (33 % tuku) -500 ml,
čokoláda (70%) - 500 g
Na ozdobu: ovoce.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Sušenky rozdrťte a důkladně je smíchejte s
rozpuštěným máslem. Vezměte formu a dno pokryjte sušenkovou směsí, kterou
pořádně upěchujte. Formu dejte do trouby a pečte 10 minut. Mezitím připravte
čokoládovou směs – do rendlíku nalijte smetanu a na středním stupni v ní rozpusťte
čokoládu tak, aby se obojí spojilo v hladkou hustou směs. Mělo by to trvat 10 minut
(stejně tak dlouho, jak se peče korpus). Po 10 minutách vyndejte formu s korpusem z trouby a dejte ji na mřížku.
Korpus můžete hned zalít čokoládovou směsí. Nechte zchladnout a poté formu dejte do lednice. Nejlépe přes noc.
Jednotlivé kousky koláče ozdobte ovocem.

19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24