Page 32 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 10/2018
P. 32
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 10/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

PRŮDUŠKOVÝ ČAJ
1 lžíci lněného semene, 1 lžíci jitrocele, 0,5 litru vroucí vody
Len a jitrocel přelijeme vroucí vodou a vše necháme 2 hodiny přikryté odstát. Poté přecedíme, nalijeme do termosky a
po douškách popíjíme během dne. Tato pitná kúra by měla trvat 14 dní.

ČAJ NA PODRÁŽDĚNÝ A BOLAVÝ ŽALUDEK
1 lžíci lněných semínek, 1 lžíci kořene lékořice, 1 lžičku máty, půl lžičky kořene hořce žlutého, 0,5 litru vroucí vody
Přísady zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, pak přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme po
douškách během dne. Pitná kúra by měla trvat 14 dní.

ŠEJK Z PODMÁSLÍ A LNU
0,5 litru podmáslí, 1 lžíci lněného semínka
Semínko rozmixujeme s podmáslím a pak po douškách vypijeme.

CHLÉB
droždí, cukr dia, 300 g žitná chlebová mouka, 100 g hladká mouka, 110 g celozrnná pšeničná
mouka, 200 g špaldová mouka, sůl, arašídy jádra, slunečnicová semínka, dýňová semínka, lněná
semínka, ovesné vločky, anýz, fenykl, 3 lžíce olivový olej, 400 ml voda
Kvásek - rozdrobíme droždí, smícháme s troškou dia cukru, mallinko zakápneme vodou, přidáme
asi 2 lžíce žitné mouky, rozmícháme na kaši a necháme kvasit. Asi po 15 min. by měl kvásek zdvojnásobit objem, pak
smícháme všechny ostatní suché suroviny, do prostřed dáme kvásek, smísíme a vlijeme olej a vodu. Pečlivě vymícháme
- já si pomáhám i rukama, až se těsto nechytá mísy (asi 15 min.). Dáme kynout asi na 1 hod - během té doby dvakrát
těsto vařečkou srazíme, aby lépe kynulo. Rozehřejeme si troubu na 200 °C a dáme tam hrnek s vodou. Z vykynutého
těsta uděláme oblíbený tvar (veku, bochánek...) a dáme do trouby. 40 min. na 200 °C, během pečení několikrát
potřete slanou vodou. Po uplynutí doby vypněte teplotu a při zapnutém ventilátoru nechte dojít.

LNĚNÉ SUŠENKY
Lněná semínka nasypeme do mističky a zalijeme horkou vodou tak, aby žádná nekoukala ven.
Chvíli počkáme a podle potřeby vodu dolijeme - semínka ji do sebe "vtáhnou", utvoří se slizká
hmota. Přidáme sůl, kmín, bylinky či další koření - vše podle chuti, a všechno důkladně
promícháme. Necháme pár (5) minut odpočívat. Poté vzniklou "kaši" po lžičkách rozprostřeme
vrstvou tenkou 2 mm na pečící papír a při teplotě 180 stupňů Celsia pečeme cca 10 minut,
nebo podle potřeby - jednoduše, dokud nejsou plátečky křehké.

ŘEPOVÉ RAGŮ
2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, nakrájená na klínky, 4 stroužky česneku, drcené, 8 malých
červených řep, oloupaných a nakrájených na čtvrtky, 4 střední mrkve, nakrájené příčně na
špalíky, 3 snítky čerstvého tymiánu + odrhnuté lístky k podávání, sůl a čerstvě mletý pepr, 2 lžíce
rajského protlaku, 250ml suchého červeného vína, 500ml zeleninového vývaru, 3 bobkové listy, 2
lžíce olivového oleje, 2–3 žampiony portobello, nakrájené na silnější plátky, 10 malých bílých
žampionů, 10 šalotek, 2 lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného ve 2 lžících vody.
Na středním plameni rozpalte v hrnci olej a opečte na něm cibuli dosklovita. Pak přidejte česnek,
opečte jej a přidejte řepu, mrkev a tymián. Osolte a opepřete a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut.
Vmíchejte rajský protlak, zalijte vše červeným vínem a zeleninovým vývarem, přidejte bobkové listy a vařte na mírném
plameni 40 minut. Mezitím v pánvi rozpalte olej, ztlumte plamen a orestujte na něm nakrájené i celé žampiony a
šalotky doměkka a dozlatova; trvá to asi 10 minut. Osolte a opepřete a odložte stranou. Po 40 minutách ochutnejte
omáčku, osolte ji a opepřete, a případně zahustěte škrobem rozmíchaným ve vodě. Do hrnce přidejte orestované
žampiony se šalotkami a nechte ještě asi 10 minut provařit. Podávejte s pečivem či bramborovou kaší.

JABLEČNÝ PUDINK
4 velká jablka, šťáva z 1/2 citronu, 1 vanilkový cukr, 1 svitek skořice, 1/2 sáčku vanilkového
pudinku, (Čokoládová poleva) 80 g hořké čokolády, 80 ml smetany (30%), mandlové aroma,
100 ml smetany ke šlehání, 2 lžice pražených mandlových lupínků, 1 malé jablko.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostičky. Dáme do kastrůlku, přidáme
citrónovou šťávu, cukr, skořici a 150 ml vody. Jablka krátce povaříme, pak přilijeme 100 ml
vody, v níž jsme rozmíchali pudinkový prášek a ještě asi 2 minuty povaříme. Vyndáme skořici
a pudink rozdělíme do sklenic a necháme vychladnout. Čokoládu se smetanou rozpustíme v
horké lázni, přidáme pár kapek mandlového aroma, necháme vychladnout a nalijeme na
povrch jablečného pudinku. Dezert dáme opět vychladit. Před podáváním zdobíme dotuha vyšlehanou smetanou,
mandlovými lupínky a plátky jablka.

32
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37