Page 14 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 10/2016
P. 14
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
ŽAMPIONY PLNĚNÉ POHANKOU
400g žampionů (větší hlavičky), 50g vařené pohanky, 50g šunky, 30g strouhaného
sýru, 1 ks cibule, pár kapek citronové šťávy, červená paprika, pepř, olej, sůl
Ze žampionů odloupneme nožky, kloboučky vydlabeme lžičkou (jen lupeny), utvoříme
mističky, oloupeme a namočíme do vody s pár kapkami citronu, aby nezhnědly.
Nožičky a lupeny nasekáme na jemno, oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, přidáme
nasekanou směs ze žampionů, na jemno nakrájenou šunku a podusíme na oleji do
měkka. Do hotové směsi přidáme uvařenou pohanku, ochutíme pepřem, solí a
promícháme. Kloboučky žampionů naplníme směsí, narovnáme do pekáčku vytřeného
olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 10-12 minut podle teploty. Na závěr
posypeme strouhaným sýrem a necháme roztavit.
PASTÝŘSKÝ KOLÁČ
700-800g mletého hovězího masa, 200g hrášku, čerstvého nebo i
mraženého, 250ml nejlépe hovězího vývaru, 3-4 ks stroužky
česneku, 2 ks mrkve, 1 ks cibule, 1-2 lžíce rajčatového pyré, 1/2
lžíce nasekaných čerstvých lístků tymiánu, pár kapek worcestrové
omáčky, čerstvě namletý pepř, hladká mouka, máslo, sůl
Na bramborovou peřinu: 750g oloupaných brambor, 60g másla, 4
lžíce plnotučného mléka, 3-4 lžíce smetany ke šlehání, 1 ks
vaječný žloutek, mletý černý pepř, voda, sůl.
Nejprve uvaříme oloupané brambory doměkka, jakmile budou měkké, vodu slijeme a přidáme k nim máslo,
vaječný žloutek, mléko a smetanu, osolíme, opepříme, nejprve vše rozšťoucháme šťouchadlem na brambory, pak
si pomůžeme elektrickým ručním mixérem a směs rozšleháme na jemnou kaši. Připravíme si masovou směs; Na
másle na pánvi zprudka orestujeme nadrobno pokrájenou mrkev a cibuli, jakmile cibule mírně zezlátne, přidáme
do pánve podrcené stroužky česneku a po chvíli i mleté hovězí, vše zprudka, za stálého míchání restujeme další
3-4 minuty, ke konci zlehka zaprášíme moukou a směs osolíme a okořeníme pepřem, důkladně vše opět
promícháme V této fázi do masové směsi zamícháme rajčatové pyré, vývar, worcester a a nasekané bylinky,
zakryjeme pokličkou a dusíme na mírném zdroji tepla asi 20 minut, prostě tak dlouho, dokud masová směs
nezhoustne a maso nezměkne, nakonec do směsi zamícháme hrášek. Připravíme si pekáček nebo jinou vhodnou
nádobu na zapékání, buď jednu větší, nebo několik menších. Na dno rozložíme masovou směs, pomocí vhodného
kuchyňského nástroje pak i připravenou bramborovou kaši (kdo chce mít pokrm dekorativní, část bramborové
kaše si dá do cukrářského sáčku a pomocí ozdobné trubice povrch zapékací misky nastříká ozdobně). Vložíme do
trouby vyhřáté na 200 °C a zapékáme tak dlouho, až kaše krásně zezlátne, což bude trvat 20-30 minut, záleží na
typu trouby. Hotový pokrm ihned podáváme, buď přímo v menších zapékacích miskách, nebo jednotlivé porce
přendáme z pekáče na talíře a pak servírujeme, ovšem v těch malých miskách je to hezčí!
PERNÍKOVÉ SUŠENKY
3 hrnkyhladké mouky, 1,75 hrnku moučkového cukru, 250g Hery nebo
másla, 3 lžičky prášku do pečiva, 2,5 lžičky perníkového koření, 2 celá vejce,
sezamová semínka, mandlová esence, sůl
Rozpustíme si tuk a počkáme, až trochu zchladne. Mezitím si v míse
smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, špetičku soli a perníkové koření.
Pak přidáme rozpuštěný tuk a nakonec vajíčka smíchaná s mandlovou
esencí. Ručně vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na čtyři části.
Vytvoříme z nich válečky a krájíme na centimetrové kousky - aby nám pak z
každého vznikla kulička o průměru asi tři centimetry. Každou kuličku obalíme v sezamu a položíme na pečicí papír
- s asi třícentimetrovými rozestupy mezi jednotlivými kousky. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 12 - 15
minut, dokud kraje lehce nezezlátnou. Sušenky jsou ihned křehké, mají delší trvalivost. Je vhodné uchovávat je v
uzavřených sklenicích nebo plechovkách, aby nezvlhly.
14
ŽAMPIONY PLNĚNÉ POHANKOU
400g žampionů (větší hlavičky), 50g vařené pohanky, 50g šunky, 30g strouhaného
sýru, 1 ks cibule, pár kapek citronové šťávy, červená paprika, pepř, olej, sůl
Ze žampionů odloupneme nožky, kloboučky vydlabeme lžičkou (jen lupeny), utvoříme
mističky, oloupeme a namočíme do vody s pár kapkami citronu, aby nezhnědly.
Nožičky a lupeny nasekáme na jemno, oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, přidáme
nasekanou směs ze žampionů, na jemno nakrájenou šunku a podusíme na oleji do
měkka. Do hotové směsi přidáme uvařenou pohanku, ochutíme pepřem, solí a
promícháme. Kloboučky žampionů naplníme směsí, narovnáme do pekáčku vytřeného
olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 10-12 minut podle teploty. Na závěr
posypeme strouhaným sýrem a necháme roztavit.
PASTÝŘSKÝ KOLÁČ
700-800g mletého hovězího masa, 200g hrášku, čerstvého nebo i
mraženého, 250ml nejlépe hovězího vývaru, 3-4 ks stroužky
česneku, 2 ks mrkve, 1 ks cibule, 1-2 lžíce rajčatového pyré, 1/2
lžíce nasekaných čerstvých lístků tymiánu, pár kapek worcestrové
omáčky, čerstvě namletý pepř, hladká mouka, máslo, sůl
Na bramborovou peřinu: 750g oloupaných brambor, 60g másla, 4
lžíce plnotučného mléka, 3-4 lžíce smetany ke šlehání, 1 ks
vaječný žloutek, mletý černý pepř, voda, sůl.
Nejprve uvaříme oloupané brambory doměkka, jakmile budou měkké, vodu slijeme a přidáme k nim máslo,
vaječný žloutek, mléko a smetanu, osolíme, opepříme, nejprve vše rozšťoucháme šťouchadlem na brambory, pak
si pomůžeme elektrickým ručním mixérem a směs rozšleháme na jemnou kaši. Připravíme si masovou směs; Na
másle na pánvi zprudka orestujeme nadrobno pokrájenou mrkev a cibuli, jakmile cibule mírně zezlátne, přidáme
do pánve podrcené stroužky česneku a po chvíli i mleté hovězí, vše zprudka, za stálého míchání restujeme další
3-4 minuty, ke konci zlehka zaprášíme moukou a směs osolíme a okořeníme pepřem, důkladně vše opět
promícháme V této fázi do masové směsi zamícháme rajčatové pyré, vývar, worcester a a nasekané bylinky,
zakryjeme pokličkou a dusíme na mírném zdroji tepla asi 20 minut, prostě tak dlouho, dokud masová směs
nezhoustne a maso nezměkne, nakonec do směsi zamícháme hrášek. Připravíme si pekáček nebo jinou vhodnou
nádobu na zapékání, buď jednu větší, nebo několik menších. Na dno rozložíme masovou směs, pomocí vhodného
kuchyňského nástroje pak i připravenou bramborovou kaši (kdo chce mít pokrm dekorativní, část bramborové
kaše si dá do cukrářského sáčku a pomocí ozdobné trubice povrch zapékací misky nastříká ozdobně). Vložíme do
trouby vyhřáté na 200 °C a zapékáme tak dlouho, až kaše krásně zezlátne, což bude trvat 20-30 minut, záleží na
typu trouby. Hotový pokrm ihned podáváme, buď přímo v menších zapékacích miskách, nebo jednotlivé porce
přendáme z pekáče na talíře a pak servírujeme, ovšem v těch malých miskách je to hezčí!
PERNÍKOVÉ SUŠENKY
3 hrnkyhladké mouky, 1,75 hrnku moučkového cukru, 250g Hery nebo
másla, 3 lžičky prášku do pečiva, 2,5 lžičky perníkového koření, 2 celá vejce,
sezamová semínka, mandlová esence, sůl
Rozpustíme si tuk a počkáme, až trochu zchladne. Mezitím si v míse
smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, špetičku soli a perníkové koření.
Pak přidáme rozpuštěný tuk a nakonec vajíčka smíchaná s mandlovou
esencí. Ručně vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na čtyři části.
Vytvoříme z nich válečky a krájíme na centimetrové kousky - aby nám pak z
každého vznikla kulička o průměru asi tři centimetry. Každou kuličku obalíme v sezamu a položíme na pečicí papír
- s asi třícentimetrovými rozestupy mezi jednotlivými kousky. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 12 - 15
minut, dokud kraje lehce nezezlátnou. Sušenky jsou ihned křehké, mají delší trvalivost. Je vhodné uchovávat je v
uzavřených sklenicích nebo plechovkách, aby nezvlhly.
14