Page 28 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 09/2018
P. 28
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 9/2018
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
STŘAPATÉ BRAMBORY
1 kg brambor, 80 g sádla, 2-3 lžičky kmínu, voda, sůl
Nejlépe den předem si uvaříme oloupané brambory, těsně před další přípravou je oloupeme
a nastrouháme na hrubém struhadle. Pekáč vytřeme sádlem, dno poklademe
nastrouhanými brambory, lehce okmínujeme, osolíme a pokapeme, rozpuštěným sádlem,
rozložíme další dvě vrstvy, které nezapomeneme také okořenit a osolit. V troubě vyhřáté na
180 °C brambory zapečeme dozlatova. Pro masožravce je možné přidat nakrájené uzené.
BRAMBOROVÝ GULÁŠ S HLÍVOU
1 cibule velká (nebo dvě menší), olej nebo sádlo na smažení, 300 g špekáčků nebo
salám, 200 g hlívy ústřičné, 3 lžičky mleté sladké papriky (lze zkombinovat s pálivou),
3 stroužky česneku dle chuti, drcený kmín dle chuti, 1 lžička majoránka dle chuti, 800
g brambor – oloupané, 600 ml vývaru lze použít i bujón.
Na tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme oloupanou a na kostičky
pokrájenou uzeninu, kterou dáme k cibuli taktéž osmažit. Přisypeme nastrouhaný
česnek s paprikou a ještě velmi krátce smažíme, aby nezhořkla a vše zalijeme
vývarem. Přidáme hlívu na nudličky pokrájenou, brambory pokrájené na kostky, sůl a
koření dle chuti a vaříme do změknutí brambor. Pokud jsme použili moučné brambory,
které se rozváří, nemusíme guláš nijak (moukou, solamylem) zahušťovat a jen
brambory trochu nahrubo rozšťouchneme šťouchadlem a provaříme. Pokud zahustit
potřebujeme, dáme do skleničky trochu studené vody, přisypeme lžíci hladké mouky či
solamylu, promícháme, dle potřeby přidáme do guláše, provaříme a je hotovo. Ještě dle chuti dochutíme je-li třeba
solí, česnekem, pepřem, majoránkou a můžeme podávat.
UNIVERZÁLNÍ BRAMBOROVÉ TĚSTO
750 g brambor – uvařené, 250 g hrubé mouky, 50 g krupice, 2 vejce, sůl
Nahrubo nastrouhané brambory smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme
tuhé těsto. Pokud lepí, přidáme mouku. Toto těsto můžeme využít na několik
způsobů:
PLACKY - Do základního těsta zapracujte hrst sekané čerstvé petrželky, případně
jiných zelených bylinek. Na pracovní ploše lehce poprášené moukou rozválejte těsto
na vyšší placku a posypte ji 120 g strouhaného parmazánu. Troubu předehřejte na
180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Placku položte na plech vyložený pečicím
papírem a pečte čtvrt hodiny, až bude zlatavá a propečená. Podávejte krájené na
řezy. Placku můžete také opéci na pánvi slabě potřené tukem.
TAŠTIČKY - Do velkého hrnce dejte vařit vodu a přidejte do ní pár zrnek soli. Ze základního těsta vytvarujte taštičky
(ty můžete plnit povidly) nebo větší oválné placky. Opatrně je spouštějte do vroucí vody; zkontrolujte, jestli se
nepřichytily u dna. Povařte deset až patnáct minut a pak jeden kousek rozkrojte, abyste viděli, zda je těsto už uvařené
(nelepí). Servírujte sypané mákem a cukrem, přelité rozpuštěným máslem.
NOČKY - Do velkého hrnce dejte vařit vodu s několika zrnky soli. Ze základního bramborového těsta lžičkou odkrajujte
noky a ozdobte je pomocí zubů vidličky. Noky vsypte do vody, promíchejte, aby se nepřichytily a neslepily. Vařte asi
deset minut; jakmile začnou nočky stoupat k hladině, jsou uvařené. Podávejte se žampiony dušenými na másle, přelité
kysanou smetanou a taveným sýrem a sypané natí z cibulky.
KNEDLÍKy - Dva starší rohlíky nakrájejte na kostičky a nasucho opražte na pánvi či v troubě na plechu. Do velkého
hrnce dejte vařit vodu a přidejte do ní trochu mouky – knedlíky díky tomu ,neosliznou‘. Kostičky zapracujte do
základního těsta spolu s pár lžícemi sekané zelené petrželky a špetku muškátového oříšku. Tvarujte knedlíky; povařte
je zhruba dvacet minut a pak jeden překrojte – měl by být uvnitř pevný.
28
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
STŘAPATÉ BRAMBORY
1 kg brambor, 80 g sádla, 2-3 lžičky kmínu, voda, sůl
Nejlépe den předem si uvaříme oloupané brambory, těsně před další přípravou je oloupeme
a nastrouháme na hrubém struhadle. Pekáč vytřeme sádlem, dno poklademe
nastrouhanými brambory, lehce okmínujeme, osolíme a pokapeme, rozpuštěným sádlem,
rozložíme další dvě vrstvy, které nezapomeneme také okořenit a osolit. V troubě vyhřáté na
180 °C brambory zapečeme dozlatova. Pro masožravce je možné přidat nakrájené uzené.
BRAMBOROVÝ GULÁŠ S HLÍVOU
1 cibule velká (nebo dvě menší), olej nebo sádlo na smažení, 300 g špekáčků nebo
salám, 200 g hlívy ústřičné, 3 lžičky mleté sladké papriky (lze zkombinovat s pálivou),
3 stroužky česneku dle chuti, drcený kmín dle chuti, 1 lžička majoránka dle chuti, 800
g brambor – oloupané, 600 ml vývaru lze použít i bujón.
Na tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme oloupanou a na kostičky
pokrájenou uzeninu, kterou dáme k cibuli taktéž osmažit. Přisypeme nastrouhaný
česnek s paprikou a ještě velmi krátce smažíme, aby nezhořkla a vše zalijeme
vývarem. Přidáme hlívu na nudličky pokrájenou, brambory pokrájené na kostky, sůl a
koření dle chuti a vaříme do změknutí brambor. Pokud jsme použili moučné brambory,
které se rozváří, nemusíme guláš nijak (moukou, solamylem) zahušťovat a jen
brambory trochu nahrubo rozšťouchneme šťouchadlem a provaříme. Pokud zahustit
potřebujeme, dáme do skleničky trochu studené vody, přisypeme lžíci hladké mouky či
solamylu, promícháme, dle potřeby přidáme do guláše, provaříme a je hotovo. Ještě dle chuti dochutíme je-li třeba
solí, česnekem, pepřem, majoránkou a můžeme podávat.
UNIVERZÁLNÍ BRAMBOROVÉ TĚSTO
750 g brambor – uvařené, 250 g hrubé mouky, 50 g krupice, 2 vejce, sůl
Nahrubo nastrouhané brambory smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme
tuhé těsto. Pokud lepí, přidáme mouku. Toto těsto můžeme využít na několik
způsobů:
PLACKY - Do základního těsta zapracujte hrst sekané čerstvé petrželky, případně
jiných zelených bylinek. Na pracovní ploše lehce poprášené moukou rozválejte těsto
na vyšší placku a posypte ji 120 g strouhaného parmazánu. Troubu předehřejte na
180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Placku položte na plech vyložený pečicím
papírem a pečte čtvrt hodiny, až bude zlatavá a propečená. Podávejte krájené na
řezy. Placku můžete také opéci na pánvi slabě potřené tukem.
TAŠTIČKY - Do velkého hrnce dejte vařit vodu a přidejte do ní pár zrnek soli. Ze základního těsta vytvarujte taštičky
(ty můžete plnit povidly) nebo větší oválné placky. Opatrně je spouštějte do vroucí vody; zkontrolujte, jestli se
nepřichytily u dna. Povařte deset až patnáct minut a pak jeden kousek rozkrojte, abyste viděli, zda je těsto už uvařené
(nelepí). Servírujte sypané mákem a cukrem, přelité rozpuštěným máslem.
NOČKY - Do velkého hrnce dejte vařit vodu s několika zrnky soli. Ze základního bramborového těsta lžičkou odkrajujte
noky a ozdobte je pomocí zubů vidličky. Noky vsypte do vody, promíchejte, aby se nepřichytily a neslepily. Vařte asi
deset minut; jakmile začnou nočky stoupat k hladině, jsou uvařené. Podávejte se žampiony dušenými na másle, přelité
kysanou smetanou a taveným sýrem a sypané natí z cibulky.
KNEDLÍKy - Dva starší rohlíky nakrájejte na kostičky a nasucho opražte na pánvi či v troubě na plechu. Do velkého
hrnce dejte vařit vodu a přidejte do ní trochu mouky – knedlíky díky tomu ,neosliznou‘. Kostičky zapracujte do
základního těsta spolu s pár lžícemi sekané zelené petrželky a špetku muškátového oříšku. Tvarujte knedlíky; povařte
je zhruba dvacet minut a pak jeden překrojte – měl by být uvnitř pevný.
28