Page 27 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 09/2018
P. 27
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 9/2018

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

ARGANOVÝ OLEJ

Jistě se s tímto olejem nyní setkáváte často. Snad
všechny kosmetické značky mají výrobky
s argonovým olejem. Víte co to je? Odkud
pochází? K čemu je dobrý?

Arganový olej je rostlinný olej z plodů argánie
trnité (latinsky Argania spinosa). Nejčastěji bývá
ve složení uveden jako Argania Spinosa kernel oil,
česky odborně označovaný jako hydrogenovaný
olej z jader argánie trnité. Hojně se používá v
tradiční kuchyni jihozápadního Maroka. Je bohatý

na tokoferoly, karoten, esenciální mastné
kyseliny.
Arganový olej je jedním z nejvzácnějších olejů na
světě vzhledem k velmi omezené oblasti rozšíření
argánie.
Tento strom roste v polopouštích, kde je díky
hlubokému kořenovému systému chráněn před vlivem eroze a slouží jako přirozená bariéra proti dezertifikaci. Různé
odrůdy argánie kdysi rostly po celé severní Africe, nyní jsou ohrožené a pod ochranou UNESCO.
Arganový olej se vyrábí z plodů stromu Argania Spinosa, který roste pouze v jihozápadní části Maroka.
Plody Arganie jsou stále ještě tradičním postupem vytloukány na kamenných mlýncích
berberskými ženami.
Tento proces je velmi časově náročný. Na jeden litr arganového oleje je potřeba až 30 kg
plodů arganie, což odpovídá zhruba 4-5 stromům. Výroba jednoho litru arganového oleje
zabere až 20 hodin. Pro srovnání výroba jednoho litru olivového oleje spotřebuje jen 5 kg
oliv.

Arganové plody se sbírají třemi různými metodami. První metoda spočívá v tom, že
zemědělci vyčkají, až plody uzrají a samy spadnou ze stromu. Jiní zemědělci shazují plody
Arganie na zem pomocí dlouhých tyčí. Třetí metodou je sběr plodů pomocí koz, které se
plody Arganie živí a vybírají se poté z jejich trusu. Tato metoda je nezvyklá, nicméně není
pro plody škodlivá. Často si tak na stromech Arganie můžete všimnout koz, které po nich
poskakují.
Existují dva druhy arganového oleje, potravinářský a kosmetický. Potravinářský olej má
tmavou barvu a výraznější aroma. Tento olej se běžně používá při vaření. Je velmi výživný a
používá se k výrobě amlou, krému určeného k natírání na chléb. Tato pasta, skládající se z
arganového oleje, drcených mandlí a medu, je častou součástí marocké snídaně.
Arganový olej je v kulinářském umění cenný díky svým organoleptickým vlastnostem. Chuť
mandlí a ořechů, získaná slabým pražením plodů argánie (jež je příčinou tmavšího zabarvení
oleje) obohacuje pokrmy jako kuskus, ryby a omáčky. Při použití arganového oleje je
pozorována stabilizace hladiny cholesterolu v krvi.
V kosmetickém průmyslu je arganový olej využíván pro vysoké procento účinných látek

(tokoferoly, karoten, esenciální mastné kyseliny vitamín A, E a F).
Vitamín A podporuje oběhový cévní systém. Vitamín E je silný
protizánětlivý antioxidant, který chrání buňky před UV zářením.
Tím zabraňuje jejich degradaci a zpomaluje jejich stárnutí. Vitamín
F hydratuje pokožku a zpomaluje proces stárnutí buněk pokožky.
Vysoký obsah tokoferolů chrání pokožku a vlasy před volnými
radikály, přičemž aktivně zpomalují proces stárnutí. Arganový olej
je používán při léčbě kožních onemocněních, ekzémech, akné,
popáleninách. Arganový olej zmírňuje svědění vlasové pokožky,
snižuje suchost pokožky a vlasům dává vitalitu, sílu, lesk a hebkost.

https://www.youtube.com/watch?v=fIspX0Xqs9w

27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32