Page 14 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 08/2016
P. 14
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

KUKUŘIČNÁ POLÉVKA
kukuřice 2 kusy, vývar zeleninový 500 ml, cibule šalotka 1 kus, máslo 1 lžíce, sůl 1
špetka, kurkuma 1 špetka, chléb bílý 2 plátky, rozmarýn 1 snítka.
Oloupanou a nakrájenou šalotku, vložíme do hrnce s rozpuštěným máslem. A restujeme
dozlatova.
2. Kukuřici zbavíme slupky a oloupeme žlutá zrnka a následně dáme do hrnce k cibuli.
Chvíli restujeme, zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Cca 15 minut. Polévku rozmixujte
a okořeňte solí a kurkumou. Hotovou polévku servírujeme s opečenými chlebovými

krutony a snítkou z rozmarýnu.

SALÁT Z KVĚTÁKU
květák 1 kus (střední), kokosové mléko, cibule 1 kus (menší), česnek 2 stroužky, cibulka
jarní 2 kusy, mango 1 kus, paprika červená 1 kus, olej kokosový 1 lžíce, petržel hladkolistá 1
svazek (malý)
Dresing: arašídové máslo 2 lžíce, zázvor 1 kus (2 cm ), šťáva limetková 2 kusy, med 1
lžička, voda 70 ml, sůl.
Omytý květák rozeberte na co nejmenší růžičky, vložte je do food processoru a nasekejte na
velikost rýžových zrnek. Připravte si další ingredience: cibuli nasekejte nadrobno, česnek
podrťte, mango, papriku, jarní cibulky a petržel nasekejte na stejnoměrné malé kousky. V

hlubší pánvi rozehřejte kokosový olej, přidejte cibuli, česnek a asi minutu restujte. Pak přidejte polovinu
nakrouhaného květáku, kokosové mléko a asi 5 minut provařte při nízké teplotě. Květák by měl změknout, ale
neměl by se rozpadnout na kaši. Hotový nechte chvíli vychladnout, pak ho promíchejte se syrovým květákem,
mangem, paprikou, cibulkami a částí petrželové natě (zbytek si nechte na konečné posypání). Přísady na dresink
vložte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladkou, krémovou hmotu. Přelijte jí salát a promíchejte. Každou
porci posypte plátky opečených mandlí a zbytkem nasekané petrželové natě.

JARNÍ BRAMBORY
1 kg větších brambor, 250 gramů měkkého tvarohu, 1 sklenička jogurtu, 2 cibule, 2ks
bujon kuřecí, 6 lžic olivového oleje, 1 svazek ředkviček, 1 lžíce čerstvého sekaného kopru,
3 lžičky soli a mleté papriky, 4 lžíce nasekané pažitky, 1 lžička másla.
Uvařte poloviny brambor ve slupkách ve vroucí vodě společně s kuřecím bujonem.
Brambory okořeňte pepřem a paprikou a uložte na plech vymazaný velkým množstvím
olivového oleje. Nahřejte troubu na teplotu 200 stupňů a pečte brambory asi 20 minut (v průběhu pečení je
převraťte). Promíchejte tvaroh s jogurtem, přidejte posekané na drobné kousíčky: cibuli, ředkvičky, pažitku a
kopr. Osolte dle chuti. Každou upečenou polovinu brambory potřete máslem a naložte na ni tvarohovou směs.
Servírujte s kefírem nebo s kyselým mlékem.

KUŘECÍ MEDAILONKY
500 gramů kuřecího masa, 50-100 gramů sýru Niva + Eidam, 1,25 dl mléka, 1 lžíce
oleje, 100 gramů hladké mouky, špetka soli, 1 vejce.
Sýrové těstíčko - smícháme mléko, mouku, sůl, lžíci oleje a nastrouhaný sýry (oba,
nebo stačí pouze jeden druh). Nasolené a lehce naklepané porce masa (menší
medailonky) namáčíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji.

KREMROLE
30 dkg 00 hladké mouky, do mouky nastrouháme jeden celý 100% tuk.
Uděláme důlek a přidáme sůl, 1 žloutek, 1 lžíci octa a asi 10 lžic studené vody.
Dáme na dvě hodiny do lednice.
Před pečením na plech mezi trubičky nalejeme lžící studené vody.
Pečeme na pečícím papíru na 250°C asi 8-10 minut.

14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19