Page 4 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 06/2018
P. 4
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 6/2018
HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem
Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně, takže po celý rok.
Oblíbená čínská pochutina roste i v českých zemích…
Číňané na ni nedají dopustit. Přidávají
ji do jídla, ale využívají ji také jako lé-
čivo. Černá neboli čínská houba ale
neroste jen v Asii. Běžně tuto houbu
najdete i v české přírodě, a to pod ná-
zvem ucho Jidášovo. Jeho účinky na
lidské zdraví jsou při pravidelné kon-
zumaci výjimečné.
Ucho Jidášovo se objevuje snad ve
spoustě čínských pokrmů. Podle po-
věsti své jméno dostala tato houba
proto, že rostla na stromě – bezu čer-
ném , na kterém se oběsil Jidáš. Ucho
Jidášovo je u nás rozšířený lidový název, mykologicky český správný název je bolcovitka bezová. Pravdou
ovšem je, že ucho Jidášovo roste nejčastěji na mrtvých, nebo porušených kmenech bezu černého, daří se mu ale i na
buku, vrbě a dalších listnáčích. Houba u nás roste velmi hojně, a to po celý rok včetně zimy.
Kuchyňská úprava ucha Jidášova
Čerstvé plodnice očistěte a 10 až 20 minut povařte v mírně osolené vodě. Pak pokrájejte na menší kousky a přidejte do
jídla. Výtečné je přidané do salátů z čínského zelí. (Běžně se používá vrchovatá hrst čerstvých plodnic na dvě porce
jídla). Vodu, ve které jste houby vařili, však nevylévejte - obsahuje mnoho léčivých látek. Můžete ji po oslazení vypít
jako čaj nebo přidat např. do polévky či omáčky.
Ucho Jidášovo můžete i usušit. Při dávkování sušených hub však dávejte pozor na množství, po uvaření několikaná-
sobně nabývají na objemu. Houby namočte do vody alespoň hodinu až dvě před úpravou vlastního jídla, poté je 20
minut povařte a nakrájejte na menší kousky. Slitou vodu může opět použít jako léčivý čaj nebo přidat do polévky či
omáčky.
Zimní fotografie bolcovitky bezové (ucho Jidášovo) pocházejí z Plavů.
Text: Upraven z internetu, foto dole: Petr Hampl.
4
HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem
Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně, takže po celý rok.
Oblíbená čínská pochutina roste i v českých zemích…
Číňané na ni nedají dopustit. Přidávají
ji do jídla, ale využívají ji také jako lé-
čivo. Černá neboli čínská houba ale
neroste jen v Asii. Běžně tuto houbu
najdete i v české přírodě, a to pod ná-
zvem ucho Jidášovo. Jeho účinky na
lidské zdraví jsou při pravidelné kon-
zumaci výjimečné.
Ucho Jidášovo se objevuje snad ve
spoustě čínských pokrmů. Podle po-
věsti své jméno dostala tato houba
proto, že rostla na stromě – bezu čer-
ném , na kterém se oběsil Jidáš. Ucho
Jidášovo je u nás rozšířený lidový název, mykologicky český správný název je bolcovitka bezová. Pravdou
ovšem je, že ucho Jidášovo roste nejčastěji na mrtvých, nebo porušených kmenech bezu černého, daří se mu ale i na
buku, vrbě a dalších listnáčích. Houba u nás roste velmi hojně, a to po celý rok včetně zimy.
Kuchyňská úprava ucha Jidášova
Čerstvé plodnice očistěte a 10 až 20 minut povařte v mírně osolené vodě. Pak pokrájejte na menší kousky a přidejte do
jídla. Výtečné je přidané do salátů z čínského zelí. (Běžně se používá vrchovatá hrst čerstvých plodnic na dvě porce
jídla). Vodu, ve které jste houby vařili, však nevylévejte - obsahuje mnoho léčivých látek. Můžete ji po oslazení vypít
jako čaj nebo přidat např. do polévky či omáčky.
Ucho Jidášovo můžete i usušit. Při dávkování sušených hub však dávejte pozor na množství, po uvaření několikaná-
sobně nabývají na objemu. Houby namočte do vody alespoň hodinu až dvě před úpravou vlastního jídla, poté je 20
minut povařte a nakrájejte na menší kousky. Slitou vodu může opět použít jako léčivý čaj nebo přidat do polévky či
omáčky.
Zimní fotografie bolcovitky bezové (ucho Jidášovo) pocházejí z Plavů.
Text: Upraven z internetu, foto dole: Petr Hampl.
4