Page 22 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 06/2018
P. 22
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 6/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

KUŘECÍ KOUSKY S POMELEM
1 lžička kari koření, 3 lžičky grilovacího koření, 1 ks pomelo, 800 g kuřecích prsou, podle
chuti sojová omáčka, podle potřeby solamyl.
Kuřecí maso si očistíme, nakrájíme ho na kostičky, okořeníme grilovacím kořením,
přidáme špetku kari a dáme na pánev orestovat. Mezitím oloupeme pomelo, zbavíme ho
vnitřních šlupek - měl by nám pak zůstat čistý vnitřek. Ten jak ho rozdrolíme na drobné
části a přidáme na pánev k masu. Orestujeme společně s masem, zalijeme trochou vody
- vytvoříme tak štávu, kterou zahustíme moukou nebo solamylem. Můžeme dochutit ještě sojovou omáčkou.
Hotové kuřecí kostičky s pomelem servírujeme na talíři a jako přílohu můžeme volit hranolky, americké brambory, rýži,
vařené brambory

VITAMINOVÁ BOMBA
pomelo 1 kus, pomeranče 1 kus, mango 1 kus, granátové jablko 1 kus, med 2 lžíce, tyčinka
čokoládová 3 kusy ( na zdobení).
Ovoce předem vychlaďte. Pomelo a pomeranč okrájejte na dužinu, rozkrájejte na menší kousky,
bílé části odstraňte. Mango oloupejte a odkrájejte od pecky a nakrájejte ho na menší kousky.
Ovoce vložte do mixéru, přidejte med a dobře rozmixujte. Ihned rozlijte do skleněných nebo
porcelánových pohárů či misek, posypte vyloupanými jadérky granátového jablka a ozdobte
čokoládovými tyčkami.

MARMELÁDA Z POMELA A POMERANČŮ
cca 6 ks pomeranč (500 g filátek), cca 1 ks pomelo (200g filátek), 1 ks pomeranč (chemicky
neošetřený), 1 balíček Želírovací cukr se stévií Dr. Oetker.
Na přípravu marmelády pomeranče a pomelo oloupeme, odstraníme bílou slupku, vykrájíme
filátka a odvážíme. Z neošetřeného pomeranče nastrouháme kůru. Vložíme vše do hrnce,
přidáme želírovací cukr se stévií a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a
důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1-2 KL právě svařené marmelády.
Pokud je po vychladnutí málo tuhá, vmícháme do ní 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové
Dr.Oetker. Případnou pěnu odebereme a plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme pečlivě
víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

CITRONY NALOŽENÉ V ZÁZVOROVÉM MEDU
300g medu, 20 g zázvoru (nebo podle vaší chuti), 4-5 ks citronu, sklenice s víčkem
Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Smícháme jej s medem. Citron omyjeme a i s
kůrou nakrájíme na tenké plátky. Do sklenice vložíme nakrájený citron a zalijeme zázvorovým
medem, nahoře necháme trochu místa, protože ovoce pustí šťávu. Pečlivě uzavřeme a
uložíme na 2 týdny do lednice.
Horký čaj ochutíme citronovým medem a podáváme. Ideální při nachlazení.

KOBLIHY Z TROUBY
3,5 hrnku hladké mouky, 1 hrnek vlažného mléka, 3 lžíce cukru, 1 lžička rumu, 1 sáček
vanilkového cukru, 1 ks žloutku, 1 ks kostky droždí, 1/5 ks másla, špetka soli, zavařenina
nebo povidla na náplň, mouka na pomoučení pracovní plochy
Mléko mírně zahřejeme, dáme do něj rozpustit cukr, rozdrobené droždí a necháme vzejít
kvásek. Prosátou mouku promícháme s vanilkovým cukrem, žloutkem, špetkou soli, většinou
másla (1 lžičku necháme na konec přípravy) a vykynutým kváskem, vypracujeme hladké
těsto, které pak necháme 30 minut kynout zakryté čistou utěrkou. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní
desce a pomocí sklenice nebo formičky vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme po lžičce marmelády nebo povidel
a druhým kolečkem je přikryjeme, kraje pořádně stlačíme, aby zavařenina nevytekla. Koblížky naskládáme na tukem
vymazaný plech (použít můžete také pečící papír) a necháme odpočinout a kynout dalších 20 minut. Pečeme v troubě
vyhřáté na 170 °C asi 15 minut dozlatova. Máslo rozpustíme a promícháme s rumem, ochuceným máslem potřeme
koblížky čerstvě vytažené z trouby.

22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27