Page 15 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 06/2016
P. 15
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

MASOPUSTNÍ MENU

VEPŘOVÁ ŽEBÍRKA
2kg žebírek z bůčku, 3 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček černého
pepře, 2 lžíce vinného octa, půlka sušené chilli papričky
Na marinádu: 8 lžic kečupu jemně pálivý nebo extra ostrý, 1 černé pivo, 2
polévkové lžíce medu, špetka soli, 2 stroužky česneku, 200 ml oleje, 1 lžička
sladké papriky (případně ostré), 2 lžičky grilovacího koření
Opláchnutá žebra vložte do hrnce s vodou, přidejte bobkový list, kuličky černého
pepře a nového koření. Jemně osolte a přidejte vinný ocet. Vařte na středním
plameni přibližně hodinku (maso musí být měkké). Mezitím si připravíme marinádu. Utřete stroužky česneku a
smíchejte všechny suroviny na marinádu. Uvařená žebra necháme chviličku vychladnout a potřeme je připravenou
marinádou ze všech stran. Vložíme je do pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 20 minut. Při
pečení ještě několikrát žebírka marinádou můžeme potřít. V případě hezkého počasí dogrilujeme na grilu.

SALÁT
1 ks hlávkového salátu, 1 ks červené cibule (středně velké), 4 ks vejce vařená na
tvrdo, 2 ks stroužky česneku, 4 lžíce oleje, citronová šťáva podle chuti, pepř, sůl
Listy oddělíme a důkladně opereme pod tekoucí vodou, osušíme a natrháme je
na menší kousky. V míse smícháme všechny ostatní suroviny, žloutky nám vytvoří
pěknou zálivku. Pak vše promícháme se salátovými listy, ihned podáváme.

DOBOŠŮV DORT
7 velkých vajec, žloutky a bílky odděleně, 150 g krupicového cukru smíchaného s
1 sáčkem vanilinového cukru nebo ¼ lžičky pravé mleté vanilky, 150 g hladké
mouky, prosáté
Na oříškový griliáš: 120 g krupicového cukru, 100 g lískových oříšků, trochu oleje
na potření plechu
Na máslový krém: 120 g čokolády na vaření (nejlépe se 70% podílem kakaové
hmoty), 6 velkých žloutků, 120 g krupicového cukru, 220 g změklého másla
Na čokoládovou polevu: 300 g čokolády na vaření (nejlépe se 70% podílem
kakaové hmoty), 100 g másla, 2 lžíce smetany ke šlehání.
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Podle formy nebo talíře o průměru 20 cm nakreslete na
pečicí papír šest kruhů – budou podkladem pro jednotlivá patra dortu. Žloutky a polovinu cukru s vanilkou
ušlehejte v míse do pěny; nejlíp to jde elektrickým šlehačem. V jiné míse a čistou metlou ušlehejte bílky do
polotuha, velmi opatrně přisypte zbytek cukru s vanilkou a šlehejte dál, až vznikne pevný a lesklý sníh (když mísu
obrátíte dnem vzhůru, neměl by vypadnout). Spolu s moukou ho pak opatrně zatřete do ušlehaných žloutků.
Pečicí papíry s nakreslenými kruhy položte na pracovní plochu a na plechy (kruhy nevystřihujte). Do kruhů
rozetřete těsto. Postupně vložte plechy do trouby a upečte pláty dozlatova; trvá to dvanáct až patnáct minut.
Vyjměte je, a jakmile vychladnou, sloupněte je z papíru a uložte nejlépe do plechovky, proložené pečicím
papírem. Díky tomu korpusy nevyschnou. Připravte griliáš: Na malém plameni rozpusťte cukr ve třech lžících
vody. Pak plamen zvyšte a vařte, až karamel získá tmavě zlatou barvu; občas pánví zakružte. Vsypte oříšky a
směs vylijte na plech potřený olejem. Nechte vychladnout, odlomte kousek na ozdobu a zbytek nalámejte do
robota a rozmixujte na písek. Teď je na řadě máslový krém: Čokoládu rozpusťte buď v misce, kterou dáte nad
hrnec s mírně vroucí vodou, nebo v mikrovlnce (dvakrát po minutě na 75% výkon). Žloutky vyšlehejte do pěny.
Cukr svařte se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům.
Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne. Vešlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte
vychladit. A už můžete sestavovat dort! Každou placku potřete částí máslového krému a posypte drceným
grilášem. Zbylým máslovým krémem pak potřete boky i poslední plát a dejte korpus vychladit. Na polevu spolu
rozpusťte čokoládu a máslo (opět nad vroucí vodou nebo v mikrovlnce), vmíchejte smetanu a dejte vychladit, až
dosáhne dobře roztíratelné konzistence. Polevou pak potřete vychlazený korpus a posypte ji oříšky v karamelu.
Dort podávejte nakrájený na řezy.

15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20