Page 14 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 04/2016
P. 14
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
RIZOTO Z POHANKY
300 g pohanky, 200 g kuřecího masa, 100 g zelených fazolek, 100 g
sladké kukuřice, 50 g sýra na strouhání, 1 ks cibule, 1 ks červené masité
papriky, chilli omáčka, pepř, olej, sůl, Na uvaření pohanky: kuličky nového
koření, máslo, voda, sůl.
Nejprve si uvaříme pohanku; pohanku přebereme, propláchneme a
nasypeme do hrnce se silným dnem, zalijeme ji vodou tak, aby byla
tekutina asi 1 cm nad pohankou, přidáme 3-4 kuličky nového koření, sůl a
pod pokličkou přivedeme k varu, pak zdroj tepla stáhneme na minimum,
jakmile tekutina vsákne, sundáme pokrm z tepla, přidáme plátek másla a pohanku necháme přikrytou dojít. Na
oleji osmahneme cibuli, přidáme kuřecí maso, nakrájenou papriku, fazolky a kukuřici, dusíme pod pokličkou do
měkka. Když jsou všechny suroviny měkké, přidáme uvařenou pohanku, promícháme, ochutíme pepřem, solí, kdo
má rád ostřejší pokrmy, může, zastříknou chilli omáčkou, chvíli prohřejeme. Pohankové rizoto podáváme
posypané strouhaným sýrem.
KUŘECÍ KOUSKY V JOGURTU
500 g kuřecích řízků, 100 g jogurtu, 4 lžíce solamylu (škrobová moučka), 1
lžička kari, 2 ks stroužky česneku, pepř, olej, sůl.
Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky. Jogurt promícháme s kari a česnekem.
Maso promícháme s jogurtem a necháme v lednici 2 hodiny odležet.
Odleželé nudličky masa obalíme ve solamylu (škrobové moučce) a na
rozpáleném oleji smažíme zprudka, ze všech stran, dozlatova. Osmažené
nudličky na závěr osolíme, opepříme a podáváme například s hranolky,
vařenými brambory nebo čerstvou zeleninou.
POMERANČOVÉ ŘEZY
Na dva pláty piškotu: 10 ks vajec, 400 g hladké mouky, 300 g cukru, tuk na vymazání plechů, mouka na vysypání
Na pomerančovou nádivku: 1,5 balíčku dětských piškotů, 200 g másla, 4
lžíce rumu, 2 ks pomeranče, 0,25 l mléka
Na citronovou polevu: 180 g moučkového cukru, 3 lžíce citrónové šťávy, 1
lžíce horkého másla, 2 lžíce horké vody. Na dohotovení: rybízová
marmeláda
Nejprve upečeme dva plechy piškotu; oddělíme žloutky od bílků, žloutky
smíchané s cukrem postupně promícháme s moukou, nakonec do hmoty
zapracujeme tuhý sníh z ušlehaných bílků, těsto rozprostřeme na dva plechy vytřené tukem a vysypané moukou.
V troubě vyhřáté na 170-180 °C pečeme asi 30 minut, pak necháme oba piškoty úplně vychladnout. Připravíme si
nádivku; v míse jednoduše rozšleháme rozdrobené dětské piškoty spolu s kousky pomeranče, mlékem a
povoleným máslem, dochutíme rumem a nastrouhanou kůrou z obou pomerančů, dáme do lednice mírně
ztuhnout. Jeden z piškotů potřeme rybízovou marmeládou a pak pomerančovou nádivkou, potřený piškot
zaklopíme druhým piškotem. Dezert polijeme citronovou polevou a necháme v lednici ztuhnout. Nakonec
nakrájíme na kousky a můžeme servírovat. Příprava citronové polevy:
Do misky prosejeme moučkový cukr, přidáme vodu, horké máslo (tuk) a citrónovou šťávu. Třeme, až je poleva
hladká a tuhá.
KŘUPAVÉ PRECLÍKY
125 g Hery, 550 g polohrubé mouky, 3/4 balení droždí, 2 žloutky, 20 g soli,
20 g cukru, 300 ml světlého piva, dle chuti hrubozrnná sůl.
Z droždí, cukru, 5 lžic vlažného piva a lžíce mouky připravíme kvásek a
necháme vzejít. V míse smícháme mouku se solí, přidáme žloutky, kvásek,
povolenou Heru a vlažné pivo, kterým těsto zaděláme. Až se nebude těsto
lepit stěn mísy, zasypeme ho jemně moukou, přikryjeme utěrkou a dáme
na teplé místo vykynout. Až těsto zvětší 2x svůj objem, tak z něj začneme
dělat preclíky, které vložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme
pivem a posypeme hrubozrnnou solí. Zapečeme ve vyhřáté troubě na 190 -
200°C 10 minut, pak snížíme teplotu a dopečeme.
14
RIZOTO Z POHANKY
300 g pohanky, 200 g kuřecího masa, 100 g zelených fazolek, 100 g
sladké kukuřice, 50 g sýra na strouhání, 1 ks cibule, 1 ks červené masité
papriky, chilli omáčka, pepř, olej, sůl, Na uvaření pohanky: kuličky nového
koření, máslo, voda, sůl.
Nejprve si uvaříme pohanku; pohanku přebereme, propláchneme a
nasypeme do hrnce se silným dnem, zalijeme ji vodou tak, aby byla
tekutina asi 1 cm nad pohankou, přidáme 3-4 kuličky nového koření, sůl a
pod pokličkou přivedeme k varu, pak zdroj tepla stáhneme na minimum,
jakmile tekutina vsákne, sundáme pokrm z tepla, přidáme plátek másla a pohanku necháme přikrytou dojít. Na
oleji osmahneme cibuli, přidáme kuřecí maso, nakrájenou papriku, fazolky a kukuřici, dusíme pod pokličkou do
měkka. Když jsou všechny suroviny měkké, přidáme uvařenou pohanku, promícháme, ochutíme pepřem, solí, kdo
má rád ostřejší pokrmy, může, zastříknou chilli omáčkou, chvíli prohřejeme. Pohankové rizoto podáváme
posypané strouhaným sýrem.
KUŘECÍ KOUSKY V JOGURTU
500 g kuřecích řízků, 100 g jogurtu, 4 lžíce solamylu (škrobová moučka), 1
lžička kari, 2 ks stroužky česneku, pepř, olej, sůl.
Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky. Jogurt promícháme s kari a česnekem.
Maso promícháme s jogurtem a necháme v lednici 2 hodiny odležet.
Odleželé nudličky masa obalíme ve solamylu (škrobové moučce) a na
rozpáleném oleji smažíme zprudka, ze všech stran, dozlatova. Osmažené
nudličky na závěr osolíme, opepříme a podáváme například s hranolky,
vařenými brambory nebo čerstvou zeleninou.
POMERANČOVÉ ŘEZY
Na dva pláty piškotu: 10 ks vajec, 400 g hladké mouky, 300 g cukru, tuk na vymazání plechů, mouka na vysypání
Na pomerančovou nádivku: 1,5 balíčku dětských piškotů, 200 g másla, 4
lžíce rumu, 2 ks pomeranče, 0,25 l mléka
Na citronovou polevu: 180 g moučkového cukru, 3 lžíce citrónové šťávy, 1
lžíce horkého másla, 2 lžíce horké vody. Na dohotovení: rybízová
marmeláda
Nejprve upečeme dva plechy piškotu; oddělíme žloutky od bílků, žloutky
smíchané s cukrem postupně promícháme s moukou, nakonec do hmoty
zapracujeme tuhý sníh z ušlehaných bílků, těsto rozprostřeme na dva plechy vytřené tukem a vysypané moukou.
V troubě vyhřáté na 170-180 °C pečeme asi 30 minut, pak necháme oba piškoty úplně vychladnout. Připravíme si
nádivku; v míse jednoduše rozšleháme rozdrobené dětské piškoty spolu s kousky pomeranče, mlékem a
povoleným máslem, dochutíme rumem a nastrouhanou kůrou z obou pomerančů, dáme do lednice mírně
ztuhnout. Jeden z piškotů potřeme rybízovou marmeládou a pak pomerančovou nádivkou, potřený piškot
zaklopíme druhým piškotem. Dezert polijeme citronovou polevou a necháme v lednici ztuhnout. Nakonec
nakrájíme na kousky a můžeme servírovat. Příprava citronové polevy:
Do misky prosejeme moučkový cukr, přidáme vodu, horké máslo (tuk) a citrónovou šťávu. Třeme, až je poleva
hladká a tuhá.
KŘUPAVÉ PRECLÍKY
125 g Hery, 550 g polohrubé mouky, 3/4 balení droždí, 2 žloutky, 20 g soli,
20 g cukru, 300 ml světlého piva, dle chuti hrubozrnná sůl.
Z droždí, cukru, 5 lžic vlažného piva a lžíce mouky připravíme kvásek a
necháme vzejít. V míse smícháme mouku se solí, přidáme žloutky, kvásek,
povolenou Heru a vlažné pivo, kterým těsto zaděláme. Až se nebude těsto
lepit stěn mísy, zasypeme ho jemně moukou, přikryjeme utěrkou a dáme
na teplé místo vykynout. Až těsto zvětší 2x svůj objem, tak z něj začneme
dělat preclíky, které vložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme
pivem a posypeme hrubozrnnou solí. Zapečeme ve vyhřáté troubě na 190 -
200°C 10 minut, pak snížíme teplotu a dopečeme.
14