Page 16 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 01/2016
P. 16
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

SALÁT Z ANANASU, JABLEK A SEMÍNEK
máta 1 snítka (nasekané lístky), ananas 300 gramů (nakrájené na menší kousky), jablka 2 kusy
(nakrájené na kostičky), semínka dýňová 50 gramů (nesolená).
Oloupaný čerstvý ananas nakrájíme na menší kousky. Jablka omyjeme (neloupeme je), zbavíme
jádřinců, nakrájíme na kostičky a rychle je smícháme v míse s ananasem, který je ochrání před
oxidací, a tedy i zhnědnutím. Ovocný salát na závěr smícháme s nasekanými lístky čerstvé máty a
posypeme ho dýňovými.

POLÉVKA SE ZELENINOU A ZÁZVOREM
žampiony 6 kusů, mrkev 1 kus, hráškové výhonky 1 hrst, hrášek 2 lžíce, olej 2 lžíce, sójová
omáčka 1 lžíce (světlá), chilli omáčka 5 kapek, pepř, sůl, zázvor 1 kus (čerstvý - oloupaný, asi 2
cm)
Mrkev očistíme a nastrouháme na nudličky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Zázvor
nastrouháme najemno a krátce ho opečeme v hrnci na oleji. Přidáme žampiony, mrkev a
hráškové výhonky a restujeme 1 minutu. Do hrnce přilijeme horkou vodu tak, aby vše bylo ponořené, přidáme
hrášek a 5 minut povaříme. Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem, chilli a sójovou omáčkou.

ZELÍ S BRAMBORAMI
zelí kysané 500 gramů, brambory 6 kusů (střední), voda 2 decilitry (2 - 2,5 ), máslo 60 gramů
(rozpuštěné), petržel kadeřavá/kudrnka 1 svazek (nasekaná), pepř černý 1 špetka (drcený, podle
chuti), kmín 1 špetka, sůl 1 špetka (podle chuti).
Brambory důkladně očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou. Do hrnce vložíme kysané zelí a
rozložíme na něj oprané brambory. Posypeme je kmínem, podlijeme vodou a dusíme pod
pokličkou 20 minut doměkka.
Měkké brambory rozmačkáme, přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme nasekanou petrželkou. Na závěr vše
osolíme, opepříme a brambory důkladně promícháme se zelím.

PEČENÉ KUŘE S OŘECHOVOU NÁDIVKOU
Sůl, kuře 1 kus (celé), slanina anglická 60 gramů, ořechy vlašské 50 gramů, máslo 40 gramů,
houska 3 kusy, cibule 1 kus, mléko 0,5 decilitrů, vejce 1 kus, česnek 1 stroužek, tymián 4 snítky,
pepř černý (mletý).
Housky a slaninu nakrájíme na kostičky a oloupanou cibuli najemno. Ořechy se slaninou
orestujeme krátce na pánvi s polovinou másla, přidáme polovinu cibule a mícháme, dokud
nezesklovatí. Směs dáme k housce, vše promícháme s vejcem rozkvedlaným s mlékem, osolíme
a opepříme. Kůži na prsou dobře omytého, osušeného a osoleného kuřete mírně nadzvedneme a
naplníme nádivkou. Zbylou nádivku dáme do břišní dutiny. Kuře dáme do pekáčku vytřeného zbylým máslem a
přidáme zbylou cibuli a česnek nakrájený na plátky. Vložíme snítky tymiánu, přiklopíme a pečeme v troubě
vyhřáté na 170 °C 40 minut. Poté kuře odklopíme a pečeme za častého přelévání výpekem ještě 20 minut

TVAROHOVÝ ZÁVIN S VINNOU PĚ NOU
230 g maś la, změ kleh́ o + navić rozpuš tě né na potř eni ́ zav́ inu, 100 g mouč koveh́ o
cukru + na popraś ̌ eni,́ 1 vanilkový lusk, vyš krab́ aná dř eň , 3 ž loutky, 5 plat́ ků
toustoveh́ o chleba, č aś t bez ků rky a nakraj́ ená na drobné kostič ky, č aś t rozmixovaná
na strouhanku, 1 kg plnotuč neh́ o tvarohu, lehce vyž diḿ aneh́ o v utě rce, 1 baleni ́
listoveh́ o tě sta, velká hrst vlaš skyć h oř echů , 200 g hroznoveh́ o viń a (polovina biĺeh́ o a
polovina modreh́ o)
Vinná pěna: 3 velké ž loutky, 3 lž ić e krupicoveh́ o cukru, nastrouhaná ků ra z 1/2

biocitronu, 180 ml biĺeh́ o viń a
Maś lo vyš lehejte s mouč kovyḿ cukrem a vyš krab́ nutou dř eni ́ z vanilkové ho lusku do nadyć hané pě ny. Zaš lehejte
postupně ž loutky o pokojové teplotě . Př ihoď te trochu kostič ek chlebové stř id́ ky, stač i ́ hrst nebo dvě , a dů kladně
promić hejte. Potom př idejte tvaroh a vypracujte kompaktni ́ hmotu. Př edehř ejte troubu na 175 °C. Z tě sta
vyválejte tenký obdeĺ niḱ ový plat́ . Tě sto uprostř ed popraš te č erstvou strouhankou, naneste č aś t tvarohu, posypte
oř echy a ně kolika kulič kami viń a a př ekryjte dalš iḿ tvarohem. Tvaroh uhlaď te do tvaru vaĺ ce a zabalte do tě sta.
Jeho povrch potř ete maś lem a peč te 35–40 minut v př edehř at́ é troubě dorů ž ova. Horký zav́ in znovu potř ete
maś lem a nechte chviĺi zchladnout. Př ipravte pě nu: na hrnec s vrouci ́ vodou postavte miś u. Nad paŕ ou vyš lehejte
ž loutky s cukrem a kapkou teplé vody a s citronovou ků rou do pě ny. Postupně př ilev́ ejte viń o a š lehejte tak
dlouho, až vznikne husta,́ teḿ ě ř tuhá pě na. Miś u stah́ ně te z vodni ́ laź ně a ješ tě chviĺi š lehejte. Zav́ in podav́ ejte
teplý nebo studeny,́ nakraj́ ený na ř ezy, popraś ̌ ený mouč kovyḿ cukrem, s vinnou pě nou a př iṕ adně zbylyḿ i
kulič kami viń a. Serviŕ ujte ihned, aby pě na nespadla.

16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21