Page 23 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 49/2017
P. 23
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 49/2017
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
NOVOROČNÍ MENU
Tradiční čočka pro bohatství - Peníze sice nejsou všechno, ale je příjemné je mít. Proto si nezapomeňte připravit
tradiční novoroční čočku. Ať už se rozhodnete pro polévku nebo čočku na kyselo, tato luštěnina by vám podle pověry
měla zaručit dostatek peněz po celý nový rok. A pokud na pověry nevěříte, tak alespoň skvěle pročistíte povánoční
přejezený organismus.
Kuře, husu ani králíka ne! - Na novoročním stole by se nemělo objevit nic, co létá nebo je rychlé. S kuřetem, kachnou a
husou prý štěstí ulétne do nebe, naopak zajíc by nám jej odnesl do hlubokého lesa.
ČOČKOVÁ POLÉVKA
250 g čočky, přebrané a propláchnuté, 2 l zeleninového vývaru, 2
cibule, oloupané, jedna najemno nakrájená, 1 mrkev, oloupaná,
přepůlená, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku,
prolisovaný, 1 lžička sušené majoránky + čerstvá na ozdobu, sůl a
čerstvě mletý pepř.
Čočku aspoň na 2 hodiny namočte. Pak ji v hrnci zalijte vývarem,
přidejte celou cibuli a mrkev, přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a
mírně vařte 30–40 minut, až čočka změkne. Vyjměte cibuli i mrkev.
Na másle doměkka osmahněte pokrájenou cibuli, zasypte ji moukou a umíchejte světlou jíšku. Za stálého míchání ji
přidejte do polévky a dalších dvacet minut vařte. Dochuťte solí, česnekem, majoránkou a pepřem. Podávejte ozdobené
čerstvou majoránkou a s opečenými kostičkami housky.
NOVOROČNÍ VEPŘOVÉ S FAZOLEMI
2 cibule, oloupané a nakrájené, ½ hlavičky česneku; stroužky neloupejte, ale i se slupkou nadrťte, 3–4 snítky tymiánu,
1 vepřové ramínko o váze cca 1,5 kg, 1 lžíce drceného fenyklu, ½ lžíce hrubé mořské soli, olivový olej, 350–400 ml
bílého vína, 300 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru.
Troubu předehřejte na maximum. Cibuli, česnek a tymián dejte do pekáče. Navrch posaďte maso, potřete je olejem a
‚vmasírujte‘ do něj fenykl a sůl. Pečte asi půl hodiny, aby maso chytilo barvu; teplotu pak snižte na 120 °C a zakryté
pečte devět až dvanáct hodin. Vlijte do pekáče všechno víno a vložte ještě na hodinu do trouby. Maso pak vyjměte,
zeleninu v pekáči rozmačkejte, abyste získali základ omáčky. Vlijte vývar a na sporáku omáčku krátce povařte dohusta.
Maso rozdělené na kousky podávejte s podušenou kapustou, fazolkami a hustou šťávou.
ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY S PETRŽELÍ
600g přílohových brambor (varný typ B), oloupaných a pokrájených,
400g kořenové petržele, oloupané a pokrájené na větší kusy, mořská sůl,
250ml smetany na vaření, 2–3 jarní cibulky, jen bílá část, nakrájená na
tenká kolečka, hrst nasekané hladkolisté petrželky, 2 lžíce másla, 1 lžička
drceného růžového pepře.
Brambory a petržel uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte, vraťte do
hrnce, přilijte smetanu a znovu přiveďte k varu. Vypněte a rozšťouchejte
s nakrájenou jarní cibulkou, nasekanou hladkolistou petrželkou, máslem
a pepřem. Podle chuti dosolte.
NOVOROČNÍ DORT
Na dortový korpus: 210 g loupaných mandlí (jemně strouhaných), 210 g
práškového cukru, 7 vajec
Na dortovou náplň a ozdobu: 150 g másla, 150 g cukru, 3 žloutky,
vanilka nebo vanilkový cukr, 3 lžíce studené černé a hodně silné kávy.
Žloutky utřeme do pěny s cukrem, přidáme strouhané mandle a ze 7
bílků tuhý sníh. Těsto naplníme do dobře vymazané a moukou vysypané
dortové formy a upečeme v předehřáté troubě. Při teplotě 165-170 °C
na 45 minut.
Na dortový krém utřeme máslo a postupně přidáváme žloutky, cukr a
vanilku. Třeme tak dlouho až je krém jemný a pěkně se napění. Po kapkách přidáme kávu. Upečený dortový korpus
rozřízneme, potřeme jednou třetinou krému a ostatní krém použijeme na ozdobu povrchu dortu.
23
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
NOVOROČNÍ MENU
Tradiční čočka pro bohatství - Peníze sice nejsou všechno, ale je příjemné je mít. Proto si nezapomeňte připravit
tradiční novoroční čočku. Ať už se rozhodnete pro polévku nebo čočku na kyselo, tato luštěnina by vám podle pověry
měla zaručit dostatek peněz po celý nový rok. A pokud na pověry nevěříte, tak alespoň skvěle pročistíte povánoční
přejezený organismus.
Kuře, husu ani králíka ne! - Na novoročním stole by se nemělo objevit nic, co létá nebo je rychlé. S kuřetem, kachnou a
husou prý štěstí ulétne do nebe, naopak zajíc by nám jej odnesl do hlubokého lesa.
ČOČKOVÁ POLÉVKA
250 g čočky, přebrané a propláchnuté, 2 l zeleninového vývaru, 2
cibule, oloupané, jedna najemno nakrájená, 1 mrkev, oloupaná,
přepůlená, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku,
prolisovaný, 1 lžička sušené majoránky + čerstvá na ozdobu, sůl a
čerstvě mletý pepř.
Čočku aspoň na 2 hodiny namočte. Pak ji v hrnci zalijte vývarem,
přidejte celou cibuli a mrkev, přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a
mírně vařte 30–40 minut, až čočka změkne. Vyjměte cibuli i mrkev.
Na másle doměkka osmahněte pokrájenou cibuli, zasypte ji moukou a umíchejte světlou jíšku. Za stálého míchání ji
přidejte do polévky a dalších dvacet minut vařte. Dochuťte solí, česnekem, majoránkou a pepřem. Podávejte ozdobené
čerstvou majoránkou a s opečenými kostičkami housky.
NOVOROČNÍ VEPŘOVÉ S FAZOLEMI
2 cibule, oloupané a nakrájené, ½ hlavičky česneku; stroužky neloupejte, ale i se slupkou nadrťte, 3–4 snítky tymiánu,
1 vepřové ramínko o váze cca 1,5 kg, 1 lžíce drceného fenyklu, ½ lžíce hrubé mořské soli, olivový olej, 350–400 ml
bílého vína, 300 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru.
Troubu předehřejte na maximum. Cibuli, česnek a tymián dejte do pekáče. Navrch posaďte maso, potřete je olejem a
‚vmasírujte‘ do něj fenykl a sůl. Pečte asi půl hodiny, aby maso chytilo barvu; teplotu pak snižte na 120 °C a zakryté
pečte devět až dvanáct hodin. Vlijte do pekáče všechno víno a vložte ještě na hodinu do trouby. Maso pak vyjměte,
zeleninu v pekáči rozmačkejte, abyste získali základ omáčky. Vlijte vývar a na sporáku omáčku krátce povařte dohusta.
Maso rozdělené na kousky podávejte s podušenou kapustou, fazolkami a hustou šťávou.
ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY S PETRŽELÍ
600g přílohových brambor (varný typ B), oloupaných a pokrájených,
400g kořenové petržele, oloupané a pokrájené na větší kusy, mořská sůl,
250ml smetany na vaření, 2–3 jarní cibulky, jen bílá část, nakrájená na
tenká kolečka, hrst nasekané hladkolisté petrželky, 2 lžíce másla, 1 lžička
drceného růžového pepře.
Brambory a petržel uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte, vraťte do
hrnce, přilijte smetanu a znovu přiveďte k varu. Vypněte a rozšťouchejte
s nakrájenou jarní cibulkou, nasekanou hladkolistou petrželkou, máslem
a pepřem. Podle chuti dosolte.
NOVOROČNÍ DORT
Na dortový korpus: 210 g loupaných mandlí (jemně strouhaných), 210 g
práškového cukru, 7 vajec
Na dortovou náplň a ozdobu: 150 g másla, 150 g cukru, 3 žloutky,
vanilka nebo vanilkový cukr, 3 lžíce studené černé a hodně silné kávy.
Žloutky utřeme do pěny s cukrem, přidáme strouhané mandle a ze 7
bílků tuhý sníh. Těsto naplníme do dobře vymazané a moukou vysypané
dortové formy a upečeme v předehřáté troubě. Při teplotě 165-170 °C
na 45 minut.
Na dortový krém utřeme máslo a postupně přidáváme žloutky, cukr a
vanilku. Třeme tak dlouho až je krém jemný a pěkně se napění. Po kapkách přidáme kávu. Upečený dortový korpus
rozřízneme, potřeme jednou třetinou krému a ostatní krém použijeme na ozdobu povrchu dortu.
23