Page 19 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 34/2016
P. 19
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 34/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

SEDLÁKŮV CHLÉB
270 g vody, 50 g žitné chlebové mouky, 250 g pšeničné chlebové mouky, 200 g kysaného zelí,
150 g uzeného bůčku, 1/2 lžičky drceného kmínu, lžička soli, 15 g čerstvého droždí, sádlo na
vymazání pekáčku, mletý pepř
Na potření: 2-3 stroužky česneku, 2 lžíce vody, 3 lžíce oleje
Pekáček dobře vymažeme povoleným sádlem. Ve vodě rozmícháme droždí, pak přidáme mouky,
sůl, kmín a propláchnuté zelí. Umícháme těsto, které ihned, bez kynutí urovnáme do pekáčku.
Těsto posypeme mletým pepřem, pohážeme kostičkami bůčku, lehce je do těsta zatlačíme a
zapneme troubu, dopřejte mu před pečením ještě pár minut kynutí. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme - přibližně
35-40 minut. Ještě vřelé potřeme směsí vody, oleje a rozetřeného česneku.

KUŘECÍ NUDLIČKY NA KMÍNU
450 g kuřecích stehenních řízků, 1 plátek másla, 2 lžičky celého kmínu, 1 větší cibule, 1
velký stroužek česneku, ½ lžičky mleté sladké papriky, 250 ml vývaru nebo vody, sůl
podle potřeby, 1 lžička solamylu rozmíchaná v 50ml studené vody, 1 lžíce nasekaných
lístků petržele.
Řízky opláchneme, osušíme a nakrájíme na stejně velké nudličky. Cibuli nakrájíme
nadrobno, česnek na tenké plátky. Do hrnce na rozpuštěné máslo dáme orestovat společně s kmínem cibuli a česnek.
Přidáme nakrájené maso a na silném plameni ho za stálého míchání zprudka osmažíme. Zasypeme mletou paprikou,
osolíme, promícháme a ihned podlijeme vývarem. Slabým varem dusíme pod pokličkou doměkka. Poté přidáme
nakrájené lístky petržele, přilijeme solamyl s vodou, promícháme a ještě 2minuty provaříme. Na přílohu se hodí vařené
brambory.

BEZLEPKOVÉ PLACIČKY NA SLANO I SLADKO
3 vejce, 3 lžíce krémového sýra (Lučiny), 1/2 lžičky kypřícího prášku, sůl, sušený česnek,
rozmarýn, tymián …(třeba i sekaná sušená rajčata) semínka
Pro sladkou verzi: 1 lžíce krupicového cukru nebo medu (vynechat sůl a bylinky)
Předehřejte troubu na 175 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Vyšlehejte bílky s kypřícím
práškem do sněhu. V misce prošlehejte žloutky, krémový sýr, sůl, bylinky (u sladké verze med
nebo cukr). Pak opatrně vmíchejte bílky tak, aby vzniklo hladké a nadýchané těsto. Na plechu
lžící tvořte malé bochánky a pečte dozlatova, přibližně 15-20 minut.

UTOPENÉ PÁREČKY
150 g vídeňských párků, 1/2 cibule (nakrájená na půlměsíčky), 2 stroužky česneku
(nakrájené na plátky), 80 ml vody, 150 ml octa, 60 g cukru, 1/4 lžičky chilli vloček, 1/4
lžičky kajenského pepře, 4 kroužky papriček jalapeňo (nakládaných), 2 hřebíčky, 1 bobkový
list, 10 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 3 tobolky
kardamomu. Svaříme vodu s octem, cukrem a kořením. Do sklenice naskládáme párečky,
nakrájenou cibuli, česnek a kolečka jalapeňo. Zalijeme nálevem a po vychladnutí dáme do
ledničky na nejméně 24 hodin. Podáváme s bagetkou nebo dalamánkem.

LEČO
100 g šunky, 1 cibule, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 12 cherry rajčat, 3 vejce, 3 lžíce
rajčatového pyré, 3 lžíce zeleninového vývaru, 2 lžíce olivového oleje, 5 g cukru, sůl,
majoránka, tymián, pepř, hladkolistá petrželka.
Na rozehřátém oleji osmahneme cibuli nakrájenou na půlměsíčky a nakrájenou šunku. Přidáme
nakrájené papriky, na půlky nakrájená cherry rajčátka a zalijeme zeleninovým vývarem.
Přidáme sůl, cukr a koření, dobře promícháme. Zakryjeme a necháme asi 20 minut dusit. V
polovině dušení přidáme rajčatové pyré. Vejce rozšleháme vidličkou, vmícháme do leča a prohřejeme. Opepříme.
Vmícháme nasekanou petrželku. Podáváme s dalamánkem nebo vekou.

KŘEHKÉ ROHLÍČKY PLNĚNÉ PUDINKEM
Těsto: 10 lžic mléka, 500 g polohrubá mouka, 1 vejce, 250 g hery, 3/4 kostky droždí, špetka
soli, lžička pískového cukru, Pudink: 0,5 l mléka, vanilkový pudink, cukr.
Nejprve si uvaříme klasickým způsobem pudink a dáme vychladnout. Mezi tím si do mísy
nasypeme mouku, ve které uděláme důlek, rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mléko a
necháme vzejít kvásek. Změklou heru, vejce a sůl přidáme k mouce s kváskem a
vypracujeme těsto, které rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu vyválíme placku, kterou rádlem
rozdělíme na osminy. Do každé osminy dáme trochu pudinku a stočíme do rohlíčku. Klademe na plech vyložený pečícím
papírem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180°C asi 20 - 25 minut.

19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24