Page 13 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 31/2015
P. 13
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

PLNĚNÁ KRKOVICE PEČENÁ V ALOBALU
4 ks plátky prorostlé krkovičky, 2 ks cibule, 2 ks menší klobásy (ostravská), 100 g
anglické slaniny, plnotučná hořčice, olej, pepř, sůl
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek položíme
anglickou slaninu, cibuli a klobásu, maso svineme a dáme do alobalu, který jsme
potřeli olejem. Pečeme zvolna hodinu, ke konci alobal otevřeme, přidáme teplotu a
dopékáme 10 minut na plný výkon.

PERNÍK Z CUKETY
2 hrnky nastrouhané dužiny cukety, 2 hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru, 1/2
hrnku oleje, 3 ks celá vejce, 1 sáček kypřícího prášku do perníku, 3 lžíce marmelády,
2 lžíce kakaa, 1 lžička koření do perníku, tuk na vymazání a mouka na vysypání
plechu
Všechny suroviny spolu promícháme a hmotu vlijeme na tukem vymazaný a moukou
vysypaný plech. Vložíme do trouby vyhřáté na 180-190 °C, pečeme asi 30 minut. Po
upečení vychladlý perník polijeme čokoládou nebo jen pocukrujeme moučkovým
cukrem.

ČATNÍ CUKETOVÉ
250 g cuket, 175 g jablek, 125 g cibule, 25 g čerstvého křenu, 5 lžic 8 % octa, špetka
vegety, špetka sladké papriky, špetka kari
Omyté a oloupané cukety nakrájíme na kolečka. Omytá, oloupaná jablka bez jádřinců
nakrájíme na čtvrtky. Nakonec oloupeme cibuli přepůlíme ji a nakrájíme na plátky. Vše
vložíme do hrnce, přidáme koření, ocet a nastrouhaný křen a uvedeme do varu,
vaříme 15 minut. Horké čatní naplníme do skleniček, uzavřeme je víčky a obrátíme
dnem vzhůru, než vychladnou.

ČATNÍ ŠVESTKOVÉ
1 kg švestek, 150 g cukru, 4 ks středně velké cibule, 4 ks hlavičky česneku, 1 dl 8 %
octa, 3 lžíce koriandru, 2 lžíce hořčičných semínek, 2 lžičky soli, trochu chilli koření
Polovinu švestek nahrubo rozmixujeme, druhou rozpůlíme a obojí společně vaříme do
zhoustnutí. Přidáme cukr, sůl, drcené koření (3 lžíce koriandru, 2 lžíce hořčičných
semínek a trochu chilli), nasekanou cibuli, česnek a ocet. Vaříme ještě 5 minut,
nalijeme do menších sklenic a dobře uzavřeme. V chladničce takto připravené čatní
vydrží několik týdnů, ale můžeme ho i sterilovat.

PUDING S JOGURTEM A OVOCEM
Rozpis na 6 pohárů: 1 sáček puding s vanilkovou příchutí, 2-3 lžíce cukru, 1 lžíce
povoleného másla, 0,5 l mléka, 1 kelímek neochuceného bílého jogurtu, čerstvé
sezóní ovoce, piškoty, oplatky ..., snítky máty na ozdobu
Připravíme puding; tak 4 lžíce mléka nalijeme do misky, přidáme 1-3 lžíce cukru a
pudingový prášek, důkladně vše rozmícháme. Do rozehřátého mléka nalijeme předem
rozmíchanou směs a za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme nejméně 1 minutu,
pak necháme mírně prochladnout. Do vlažného pudingu zamícháme lžíci povoleného
másla, pak necháme puding úplně vychladnout. Do hotového pudingu zamícháme
kelímek jogurtu, hmotu dáme do pohárů společně s ovocem a kousky piškotu,
oplatek a pod. Poháry dáme do lednice důkladně vychladit a ztuhnout.

CUKETOVÉ CHIPSY
4 malé cukety, 200g hladké mouky, olej na smažení.
Cuketu omyjeme, osušíme a nakrájíme na úzká kolečka. Kolečka obalujeme v
hladké mouce a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje zhruba 3 minuty.
Dáme okapat na ubrousek a podáváme s grilovacími omáčkami

13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18