Page 10 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 28/2015
P. 10
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ HOUBAMI
750 g vařených brambor nejlépe den předem, 500 g hřibovitých hub, 200 g hrubé
mouky, 150 g krupice, 2 ks cibule, 1 ks vejce, sádlo, kmín, sůl, mouka na pomoučení
válu, Ostatní: sterilovaná červená řepa, sterilované červené zelí.
Na sádle osmahneme cibuli, přidáme pokrájené houby a dusíme do měkka,
odstavíme. Připravíme si těsto na knedlíky; rozstrouháme vařené brambory přidáme
mouku, krupici, vejce a a dobře propracujeme, je-li těsto málo tuhé přidáme mouku,
osolíme. Z hotového těsta na vále, poprášeném moukou, vyválíme 1 cm silný plát, z
kterého vyřízneme čtverce asi 10 cm velké. Na každý dáme 2 lžíce podušených hub,
přeložíme rohy a utvoříme knedlíky. Připravené knedlíky pak vkládáme do vařící
osolené vody a pomalu, asi 10 minut, vaříme, jakmile se začnou vařit, nadlehčíme je ode dna vařečkou, aby se
nepřichytily ke dnu nádoby. Hotové knedlíky přendáme na talíř drátěnou naběračkou rozkrojíme posypeme
smaženou cibulkou a jako přílohu přidáme červené zelí s červenou řepou.
LIKÉR Z ČERNÉHO RYBÍZU
1,5 kg černého rybízu, 500 g moučkového cukru, 125 g malin, 1 malá hrst listů z keře
černého rybízu, 1 l slivovice (vodky nebo rumu), 1 ks asi 1 cm velký kousek skořice, 1 ks
hřebíčku.
Ovoce a listy důkladně omyjeme, necháme okapat, oschnout a dáme i se skořicí a
hřebíčkem do neporézní, pečlivě vymyté a dobře uzavíratelné nádoby. Přilijeme destilát,
důkladně uzavřeme a necháme 45 dní v chladnu uležet (ne v lednici!). Uleželé ovoce
vyjmeme tak, aniž bychom je pomačkali; tekutina musí zůstat čistá. Cukr nasypeme do
menšího hrnce s 15 cl vody, dáme na zdroj tepla, kde nádobu necháme do prvního varu, až
vykypí, pak dáme cukrový rozvar vychladnout, studený nalijeme do destilátu. Znovu pečlivě uzavřeme a necháme
ještě 2 měsíce uležet. Likér scedíme a nalijeme do láhve, skladujeme v chladu a temnu.
KVĚTÁKOVÝ NÁKYP
600g květáku (použít můžete také 300g brokolice a 300g květáku), 250 g
strouhanky, 150 g kvalitní šunky, 100g tvrdého sýra, 250 ml mléka, 1 lžička
nastrouhaného křenu, 4 ks vajíčka, mletý bílý pepř, voda, sůl, tuk a strouhanka
na vymazání a vysypání formy
Květák nožíkem rozporcujeme na růžičky, ty pak povaříme ve vroucí vodě nebo
šetrněji v páře přibližně 5-6 minut. Mezitím, co se květák vaří, nakrájíme šunku
na kostičky a sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Ve větší misce rozšleháme
vajíčka, přidáme mléko, křen, strouhanku, sůl, pepř, šunku a sýr, uvařený květák vidličkou částečně rozmačkáme
a pak přimícháme do směsi. Vzniklou hmotu rovnoměrně natřete do vymazané a strouhankou vysypané zapékací
mísy a vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C, za občasného kontrolování pečeme 50-60 minut. Nákyp můžeme
servírovat dozdoben dresinkem ze zakysané smetany nebo bílého jogurtu jak za tepla, tak i zas studena, doplnit
jej můžeme i o čerstvou zeleninu nebo salát. trouhanku v náplni můžete nahradit i polohrubou moukou
smíchanou s trochou prášku do pečiva. Nákyp tak bude po upečení ještě více nadýchaný.
TŘEŠŇOVÝ HRNKOVÝ KOLÁČ
2 hrnky polohrubé mouky, 3 hrnky třešní, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku mléka, 1
balíček prášku do pečiva, 125 g másla, 1 ks vejce, citronová kůra, špetka soli,
Na drobenku: 4 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce cukru krupice, 2 lžíce másla.
Nakrájené třešně omyjeme a zbavíme pecek. Sypké suroviny smícháme a
přidáme rozpuštěné máslo, vejce, mléko, sůl, strouhanou citronovou kůrou,
promícháme. Připravíme si drobenku z hrubé mouky, cukru a povoleného
másla. Pekáč vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou, nalijeme těsto, poklademe půlenými třešněmi,
posypeme drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 45 minut.
ZAVAŘOVANÉ MERUŇKY
Cukr krupice 60 dkg, meruňky, kyselina sorbová, 1 špetka, kyselina citronová, 1 lžíce, voda 1 l
Svaříme vodu s cukrem. Když je nálev částečně vychladlý, tak přidáme kyselinu citronovou a
sorbovou. Nakrájené očištěné meruňky vkládáme do sklenic a zalejeme nálevem. Víčka i okraj
sklenic před uzavřením otřeme slivovicí. Zavařujeme při cca 80 stupních 20 minut.
10
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ HOUBAMI
750 g vařených brambor nejlépe den předem, 500 g hřibovitých hub, 200 g hrubé
mouky, 150 g krupice, 2 ks cibule, 1 ks vejce, sádlo, kmín, sůl, mouka na pomoučení
válu, Ostatní: sterilovaná červená řepa, sterilované červené zelí.
Na sádle osmahneme cibuli, přidáme pokrájené houby a dusíme do měkka,
odstavíme. Připravíme si těsto na knedlíky; rozstrouháme vařené brambory přidáme
mouku, krupici, vejce a a dobře propracujeme, je-li těsto málo tuhé přidáme mouku,
osolíme. Z hotového těsta na vále, poprášeném moukou, vyválíme 1 cm silný plát, z
kterého vyřízneme čtverce asi 10 cm velké. Na každý dáme 2 lžíce podušených hub,
přeložíme rohy a utvoříme knedlíky. Připravené knedlíky pak vkládáme do vařící
osolené vody a pomalu, asi 10 minut, vaříme, jakmile se začnou vařit, nadlehčíme je ode dna vařečkou, aby se
nepřichytily ke dnu nádoby. Hotové knedlíky přendáme na talíř drátěnou naběračkou rozkrojíme posypeme
smaženou cibulkou a jako přílohu přidáme červené zelí s červenou řepou.
LIKÉR Z ČERNÉHO RYBÍZU
1,5 kg černého rybízu, 500 g moučkového cukru, 125 g malin, 1 malá hrst listů z keře
černého rybízu, 1 l slivovice (vodky nebo rumu), 1 ks asi 1 cm velký kousek skořice, 1 ks
hřebíčku.
Ovoce a listy důkladně omyjeme, necháme okapat, oschnout a dáme i se skořicí a
hřebíčkem do neporézní, pečlivě vymyté a dobře uzavíratelné nádoby. Přilijeme destilát,
důkladně uzavřeme a necháme 45 dní v chladnu uležet (ne v lednici!). Uleželé ovoce
vyjmeme tak, aniž bychom je pomačkali; tekutina musí zůstat čistá. Cukr nasypeme do
menšího hrnce s 15 cl vody, dáme na zdroj tepla, kde nádobu necháme do prvního varu, až
vykypí, pak dáme cukrový rozvar vychladnout, studený nalijeme do destilátu. Znovu pečlivě uzavřeme a necháme
ještě 2 měsíce uležet. Likér scedíme a nalijeme do láhve, skladujeme v chladu a temnu.
KVĚTÁKOVÝ NÁKYP
600g květáku (použít můžete také 300g brokolice a 300g květáku), 250 g
strouhanky, 150 g kvalitní šunky, 100g tvrdého sýra, 250 ml mléka, 1 lžička
nastrouhaného křenu, 4 ks vajíčka, mletý bílý pepř, voda, sůl, tuk a strouhanka
na vymazání a vysypání formy
Květák nožíkem rozporcujeme na růžičky, ty pak povaříme ve vroucí vodě nebo
šetrněji v páře přibližně 5-6 minut. Mezitím, co se květák vaří, nakrájíme šunku
na kostičky a sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Ve větší misce rozšleháme
vajíčka, přidáme mléko, křen, strouhanku, sůl, pepř, šunku a sýr, uvařený květák vidličkou částečně rozmačkáme
a pak přimícháme do směsi. Vzniklou hmotu rovnoměrně natřete do vymazané a strouhankou vysypané zapékací
mísy a vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C, za občasného kontrolování pečeme 50-60 minut. Nákyp můžeme
servírovat dozdoben dresinkem ze zakysané smetany nebo bílého jogurtu jak za tepla, tak i zas studena, doplnit
jej můžeme i o čerstvou zeleninu nebo salát. trouhanku v náplni můžete nahradit i polohrubou moukou
smíchanou s trochou prášku do pečiva. Nákyp tak bude po upečení ještě více nadýchaný.
TŘEŠŇOVÝ HRNKOVÝ KOLÁČ
2 hrnky polohrubé mouky, 3 hrnky třešní, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku mléka, 1
balíček prášku do pečiva, 125 g másla, 1 ks vejce, citronová kůra, špetka soli,
Na drobenku: 4 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce cukru krupice, 2 lžíce másla.
Nakrájené třešně omyjeme a zbavíme pecek. Sypké suroviny smícháme a
přidáme rozpuštěné máslo, vejce, mléko, sůl, strouhanou citronovou kůrou,
promícháme. Připravíme si drobenku z hrubé mouky, cukru a povoleného
másla. Pekáč vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou, nalijeme těsto, poklademe půlenými třešněmi,
posypeme drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 45 minut.
ZAVAŘOVANÉ MERUŇKY
Cukr krupice 60 dkg, meruňky, kyselina sorbová, 1 špetka, kyselina citronová, 1 lžíce, voda 1 l
Svaříme vodu s cukrem. Když je nálev částečně vychladlý, tak přidáme kyselinu citronovou a
sorbovou. Nakrájené očištěné meruňky vkládáme do sklenic a zalejeme nálevem. Víčka i okraj
sklenic před uzavřením otřeme slivovicí. Zavařujeme při cca 80 stupních 20 minut.
10