Page 27 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 25/2018
P. 27
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 25/2018
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
Je tu léto a s ním čas dát si dobrou domácí zmrzlinu!
VANILKOVÁ ZMRZLINA
750 ml smetany ke šlehání (40%), 250 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený a vyškrábnutá dřeň,
10 velkých žloutků, 220 g krupicového cukru, špetka soli.
V rendlíku smíchejte smetanu, mléko a vanilkovou dřeň i prázdný lusk. Na středním plameni přiveďte těsně k bodu
varu a pak stáhněte ze sporáku. V míse prošlehávejte žloutky, cukr a špetku soli, až směs zesvětlá – znamená to, že
se cukr rozpustil. Za stálého šlehání vlijte pramínkem polovinu horké smetanové směsi. Pak vlijte vzniklou směs za
stálého míchání zpět ke zbytku smetany v rendlíku. Na středním plameni za stálého míchání zahřívejte asi 10 minut do
zhoustnutí, až se krém udrží na zadní straně vařečky. Přes jemné síto krém přeceďte do mixéru (odstraníte tak hrudky
a vanilkový lusk). Mixujte 30 sekund do pěny. Vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici chladnout
alespoň 3 hodiny, ale i přes noc. Vychlazený krém přesuňte do zmrzlinovače a připravte zmrzlinu podle návodu k
přístroji. Hotovou zmrzlinu dejte do plastové krabičky a uložte do mrazáku na 2 hodiny ztuhnout.
MALINOVÁ ZMRZLINA
1 zakysaná smetana, 1 smetanový jogurt, 1 l čerstvých malin, 2 nízkotučné tvarohy,
2 lžíce krupicového cukru, špetka soli
Maliny omyjeme a necháme je okapat. Rozmixujeme je se smetanovým jogurtem a
podle chuti přidáme krupicový cukr. Tvaroh se zakysanou smetanou a vanilkovým
cukrem rozmícháme na hladký krém. Vyšlehaný smetanový základ spojíme s
oslazeným ovocem a dáme do vhodné nádoby zamrazit. Před vložením do mrazáku
můžeme ještě pokapat smetanou ke šlehání a pomocí párátka nebo špejle ji
roztáhnout (vytvoří se pěkná mozaika).
OKURKOVÁ ZMRZLINA
1 velká okurka, oloupaná a zbavená jadřinců, 1 banán, šťáva z ½ limety, med,
případně cukr, špetka soli, máta nebo citronová tráva.
Všechny ingredience dáme do mixéru a necháme zamrazit, po půl hodině
promícháváme nebo dáme do zmrzlinovače.
OVOCNÁ ZMRZLINA
Jakékoliv ovoce – zmražené (jahody, maliny, borůvky, rybíz, meruňky, třešně apd.),
1 kelímek smetany, špetka soli.
Do mixéru dáme všechny suroviny a mixujeme do krémové konzistence, ihned
podáváme.
KÁVOVÁ ZMRZLINA
5 dl mléka, 1 ks vanilky, 120 g práškového cukru, 1 dl silné černé kávy, 2 dl
šlehačkové smetany, špetka soli.
Do mléka dáme napůl překrojenou vanilku, žloutky a cukr, promícháme, vložíme do
nádoby s vroucí vodou a šleháme, dokud krém nezhoustne. Potom vybereme vanilku
a do vychladnutého zamícháme kávu a ušlehanou smetanu. Všechno dáme do
mrazáku zamrazit.
KOKOSOVO-MANDLOVÁ ZMRZLINA
2 banány, 2 lžíce kokosového mléka (toho z plechovky), 1 lžíce strouhaného kokosu,
20 g mletých mandlí, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli.
Všechny uvedené ingredience umixujeme do hladka. Přemístíme do plastové nádoby
a dáme zamrazit alespoň na 1 hodinu. Poté vyndáme z mrazáku a necháme 5 minut při pokojové teplotě.
LEVANDULOVÁ ZMRZLINA
300 ml plnotučného mléka, 1 lžička levandulových květů, 300 ml smetany na šlehání, 80 g krupicového cukru, špetka
soli.
Cukr rozmícháme v menším hrnci s mlékem, přidáme levanduli a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Levandulové
mléko scedíme a necháme vychladnout. Přimícháme dobře vychlazenou smetanu, směs nalejeme do vhodné nádoby a
zmrzlinu uložíme do mrazničky. Po 30 minutách ji vyndáme, promícháme a tento postup opakujeme, dokud dostatečně
nezmrzne.
27
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
Je tu léto a s ním čas dát si dobrou domácí zmrzlinu!
VANILKOVÁ ZMRZLINA
750 ml smetany ke šlehání (40%), 250 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený a vyškrábnutá dřeň,
10 velkých žloutků, 220 g krupicového cukru, špetka soli.
V rendlíku smíchejte smetanu, mléko a vanilkovou dřeň i prázdný lusk. Na středním plameni přiveďte těsně k bodu
varu a pak stáhněte ze sporáku. V míse prošlehávejte žloutky, cukr a špetku soli, až směs zesvětlá – znamená to, že
se cukr rozpustil. Za stálého šlehání vlijte pramínkem polovinu horké smetanové směsi. Pak vlijte vzniklou směs za
stálého míchání zpět ke zbytku smetany v rendlíku. Na středním plameni za stálého míchání zahřívejte asi 10 minut do
zhoustnutí, až se krém udrží na zadní straně vařečky. Přes jemné síto krém přeceďte do mixéru (odstraníte tak hrudky
a vanilkový lusk). Mixujte 30 sekund do pěny. Vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici chladnout
alespoň 3 hodiny, ale i přes noc. Vychlazený krém přesuňte do zmrzlinovače a připravte zmrzlinu podle návodu k
přístroji. Hotovou zmrzlinu dejte do plastové krabičky a uložte do mrazáku na 2 hodiny ztuhnout.
MALINOVÁ ZMRZLINA
1 zakysaná smetana, 1 smetanový jogurt, 1 l čerstvých malin, 2 nízkotučné tvarohy,
2 lžíce krupicového cukru, špetka soli
Maliny omyjeme a necháme je okapat. Rozmixujeme je se smetanovým jogurtem a
podle chuti přidáme krupicový cukr. Tvaroh se zakysanou smetanou a vanilkovým
cukrem rozmícháme na hladký krém. Vyšlehaný smetanový základ spojíme s
oslazeným ovocem a dáme do vhodné nádoby zamrazit. Před vložením do mrazáku
můžeme ještě pokapat smetanou ke šlehání a pomocí párátka nebo špejle ji
roztáhnout (vytvoří se pěkná mozaika).
OKURKOVÁ ZMRZLINA
1 velká okurka, oloupaná a zbavená jadřinců, 1 banán, šťáva z ½ limety, med,
případně cukr, špetka soli, máta nebo citronová tráva.
Všechny ingredience dáme do mixéru a necháme zamrazit, po půl hodině
promícháváme nebo dáme do zmrzlinovače.
OVOCNÁ ZMRZLINA
Jakékoliv ovoce – zmražené (jahody, maliny, borůvky, rybíz, meruňky, třešně apd.),
1 kelímek smetany, špetka soli.
Do mixéru dáme všechny suroviny a mixujeme do krémové konzistence, ihned
podáváme.
KÁVOVÁ ZMRZLINA
5 dl mléka, 1 ks vanilky, 120 g práškového cukru, 1 dl silné černé kávy, 2 dl
šlehačkové smetany, špetka soli.
Do mléka dáme napůl překrojenou vanilku, žloutky a cukr, promícháme, vložíme do
nádoby s vroucí vodou a šleháme, dokud krém nezhoustne. Potom vybereme vanilku
a do vychladnutého zamícháme kávu a ušlehanou smetanu. Všechno dáme do
mrazáku zamrazit.
KOKOSOVO-MANDLOVÁ ZMRZLINA
2 banány, 2 lžíce kokosového mléka (toho z plechovky), 1 lžíce strouhaného kokosu,
20 g mletých mandlí, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli.
Všechny uvedené ingredience umixujeme do hladka. Přemístíme do plastové nádoby
a dáme zamrazit alespoň na 1 hodinu. Poté vyndáme z mrazáku a necháme 5 minut při pokojové teplotě.
LEVANDULOVÁ ZMRZLINA
300 ml plnotučného mléka, 1 lžička levandulových květů, 300 ml smetany na šlehání, 80 g krupicového cukru, špetka
soli.
Cukr rozmícháme v menším hrnci s mlékem, přidáme levanduli a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Levandulové
mléko scedíme a necháme vychladnout. Přimícháme dobře vychlazenou smetanu, směs nalejeme do vhodné nádoby a
zmrzlinu uložíme do mrazničky. Po 30 minutách ji vyndáme, promícháme a tento postup opakujeme, dokud dostatečně
nezmrzne.
27