Page 19 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 23/2016
P. 19
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 23/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

ŠTRACHARANDA
1 kg vařených brambor, 200 g slaniny či uzeného boku, 200 ml mléka, 3 vejce, sůl,
pepř, majoránku, 6 stroužků česneku, 100 g krupice, sádlo, krupici na vysypání pekáče
Brambory a slaninu (uzený bok) nakrájejte na drobnější kostičky. Směs nasypeme do
vymaštěného a krupicí vysypaného pekáče. Důkladně prošleháme mléko, vejce, sůl,
pepř, majoránku a prolisovaný česnek. Přidáme krupici a lžíci rozpuštěného sádla.
Krupicovou směs necháme chvíli odstát, pak ji nalijeme na brambory s masem a vše
pečeme zvolna v troubě dozlatova. Nebo můžeme ze všech surovin připravit těsto a upéci je ve vymaštěném
pekáči. S kysanou smetanou a kvašeným zelím si všichni určitě pochutnají.

REBARBOROVÝ KOLÁČ
NA NÁPLŇ: 500 g rebarbory, 2-3 lžíce třtinového cukru, 2-3 cm čerstvého zázvoru,
jemně nastrouhaný, 3 vejce, 70 g medu, 250 g řeckého jogurtu (zakysané smetany
nebo tvarohu), 1 lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
vanilka (extrakt, semínka z lusku, ..)
NA TĚSTO: 200 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g cukru, 1vejce, špetka soli
Vytvořte hladké těsto smícháním všech ingrediencí a nechte ho zabalené ve fólii
odležet v lednici alespoň půl hodiny nebo třeba i do druhého dne. Předehřejte si troubu na 180°C. Omytou rebarboru si
nakrájejte na 2 cm kousky (pokud je mladá, nemusíte ji loupat) a dejte do střední mísy. Přidejte nastrouhaný čerstvý
zázvor, třtinový cukr a promíchejte. V druhé míse si smíchejte všechny zbylé ingredience na náplň. Vymažte si
koláčovou formu (ta má je průměr 28 cm). A vyválejte těsto na velký stejně silný kruh, tak aby vám po přemístění do
formy pokrývalo dno i stěny. Přečnívající kraje těsta seřízněte nožem. Rebarboru se zázvorem a cukrem nasypejte na
těsto, rovnoměrně rozprostřete a zalijte vaječnou náplní. Dejte do předehřáté trouby a pečte, dokud se povrch
nezpevní a nezačne zlátnout. Přibližně 30-40 minut.

JAHODOVÁ PAVLOVA
450 g jahod, 225 g zlatého třtinového cukru, 1 lžička kukuřičného škrobu, 1 lžička bílého
vinného octa, 1 lžíce moučkového cukru, 4 ks bílků
Na krém: 300 g jahod odstopkovaných, 250 g malin, 200 ml zakysané smetany, 200 ml
hustého bílého jogurtu, 5 lžic moučkového cukru, 1 ks malého svazku máty+ pár lístků na
ozdobu, 1cm kousek čerstvého zázvoru.
Bílky vyšleháme elektrickým šlehačem do tuha i leskla, postupně přisypáváme moučkový
cukr (vždy přidáme 2 lžíce a řádně zašleháme). Když jsme přisypali veškerý cukr, šleháme
ještě tři až čtyři minuty, pak přidáme kukuřičný škrob a vinný ocet. Směs přendáme na plech vyložený pečícím
papírem, rozetřeme do kruhu o průměru 20 cm, pak z hmoty uděláme velkou misku s vyššími okraji, abychom mohli
hotovou Pavlovu naplnit krémem. Dáme do vyhřáté trouby na 180 °C, teplotu snížíme na 120 °C a pečeme hodinu a
půl, troubu vypneme, necháme v ní Pavlovu zcela zchladnout, pak od základu dortu odtrhneme pečicí papír a Pavlovu
dáme na servírovací talíř. Zakysanou smetanu promícháme s vykapaným jogurtem, přidáme na jemno nasekané lístky
máty, na jemno nastrouhaný zázvor, moučkový cukr, rozmačkané jahody i maliny a zlehka vše promícháme.
Připraveným krémem naplníme Pavlovu, posypeme očištěnými jahodami pokrájenými na čtvrtky, poprášíme
moučkovým cukrem, ozdobíme lístky máty a podáváme.

MELOUNOVÉ MOJITO
Meloun červený - 7 kostek, limetka - 1 kus, máta - 10 lístků, cukr třtinový - 3 lžičky, rum - 40
mililitrů (světlý, Bacardi Carta Blanca) pro abstinenty bez rumu, soda (na dolití), led (drcený).
Meloun vložíme do mixéru a rozmixujeme. Do vysoké sklenice dáme nakrájenou limetku,
čerstvou mátu a třtinový cukr a vše rozmačkáme. Přidáme rozmixovaný meloun, sklenici
dosypeme až po okraj drceným ledem, nalijeme do ní světlý rum a dolijeme ji sodou. Nakonec
sklenici ozdobíme plátkem melounu a doplníme snítkou máty.

OKURKOVÁ LIMONÁDA
1 celá salátová okurka, 1 litr studené vody, cukr, ideálně třtinový, limetková nebo citronová šťáva
okurku oloupejte a najemno nastrouhejte na struhadle. V míse okurku zalijte litrem vody a přisypte
tak 2 lžíce cukru a zhruba stejné množství šťávy z citrusů. Poměr je spíš orientační, někomu bude
vyhovovat limonáda sladší, někomu zas kyselejší. Celou směs lehce promíchejte a následně
rozmixujte tyčovým mixérem. Téměř hotovo! Teď ještě vzniklou směs proceďte přes sítko do
džbánu. A je to! Dejte vychladit do lednice – teplá není vůbec dobrá. Servírujte do vysokých
sklenic. A to, co vám zbylo v sítku, můžete taky zbaštit – takový okurkový salát nasladko.

19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24