Page 11 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 23/2015
P. 11
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
CHŘESTOVÝ SALÁT
150 g zeleného chřestu, 150 g bílého chřestu, 150 g šunky prosciutto, 1 trs
cherry rajčátek, 2 ks na tvrdo uvařená vejce, ředkvičky, olivový olej, voda, pepř,
sůl, Na zálivku: 1 kelímek bílého jogurtu, 1 hrst nasekané petrželky a pažitky, 1-
2 ks stroužky česneku, pepř, sůl.
Bílý chřest oloupeme (zelený se neloupe), povaříme v mírně osolené vodě
doměkka, okapaný chřest nakrájíme na 3 cm velké špalíčky. Šunku nakrájíme na
nudličky, vejce a rajčátka na čtvrtky, ředkvičky na plátky, naskládáme střídavě
na talíř, lehce osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem. Nakonec salát přelijeme zálivkou z bílého jogurtu,
který ochutíme utřeným česnekem, nasekanou pažitkou a petrželkou, osolíme. Podáváme chlazené, samotné,
nebo z pečivem jako lehkou večeři.
ČOČKOVÝ SALÁT S GRILOVANOU ZELENINOU
2 hrníčky čočky, 20 ks cherry rajčátek, 2 ks jarní cibulky, 1 ks žluté papriky, 1
ks menší cukety, 1 ks cibule, 1/2 ks lilku, 1 hrst bylinek dle vlastního výběru, 2
lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octa, koření na grilovanou zeleninu, voda,
pepř, sůl.
Začneme přípravou čočky; čočku nejlépe den předem namočíme, pak ji
uvaříme doměkka, tedy asi 15-20 minut, jen tak, aby byla měkká, ale aby se
zároveň nerozpadala. Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme, aby se
zbavil hořkosti, po 30 minutách ho důkladně propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Lilek, papriku zbavenou
jadřince a oloupanou cuketu nakrájíme na kostičky, přidáme cherry rajčátka, vše vložíme do pekáčku,
zastříkneme olivovým olejem, posypeme kořením, osolíme a dáme na cca 20 minut grilovat do trouby, v polovině
přípravy zeleninu podlijeme troškou vody, aby se vytvořil výpek. Uvařenou čočku slijeme, po vychladnutí k ní
přidáme grilovanou zeleninu i s výpekem, doplníme sekanými bylinkami, jarní cibulkou i cibulí, ochutíme octem,
olivovým olejem a pepřem, dle chuti dosolíme.
ČÍNSKÁ SMĚS S ČESNEKOVÝMI VÝHONKY
500 g vepřového plecka, 200 g česnekových výhonků, 50 g jidášového ucha
(5 g sušeného), 2 ks stroužky utřeného česneku, 2 ks vejce, 1 ks červené
papriky, 1 ks pórku, 2 lžíce Solamylu (škrobové moučky), 2 lžíce rýžového
vína, 2 lžíce sojové omáčky, kousek zázvoru, chilli, sůl.
Plecko nakrájíme na nudličky. Vejce rozmícháme se Solamylem, přidáme
sojovou omáčku, rýžové víno, nastrouhaný zázvor, utřený česnek a trochu
chilli, vše promícháme. Do připravené směsi naložíme minimálně přes noc
kousky plecka. Druhý den rozehřejeme na pánvi olej a zprudka osmahneme kousky masa, až budou měkké,
postupně přidáváme nakrájenou papriku, blanšírované (horkou vodou spařené) česnekové výhonky, pórek a
jidášovo ucho, zastříkneme sojovou omáčkou, případně osolíme, mícháme, až zelenina změkne. Hotovou směs
podáváme s čínskými nudlemi nebo rýží.
VANILKOVÁ ZMRZLINA
90 g krupicového cukru, 3 ks žloutků, 3 dl mléka, 1,5 dl smetany ke šlehání,
vanilinový cukr, šlehačka na ozdobu.
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, po částech vyšleháme téměř vařící mléko, pak
směs procedíme do vypláchnutého kastrolu a zahříváme za stálého míchání, až
směs zhoustne, nesmí se ale vařit! Krém ochutíme vanilinovým cukrem,
vychladíme, nalijeme do rovné kovové misky pro tvorbu ledu a necháme v
mrazničce trochu zmrazit. Mezitím ušleháme smetanu. Částečně zmrazený krém
vyklopíme do mísy, přidáme připravenou šlehačku a lehce, ale důkladně vše
promícháme. Krém znovu nalijeme do misky pro tvorbu ledu a necháme zmrazit do tuha.
GRILOVACÍ BYLINKOVÁ SMĚS
1 díl listů libečku, 1 díl čerstvé petrželky, 1 díl čerstvé pažitky,
špetka rozmarýnu, špetka tymiánu, špetka pepře
Stejný díl libečku, petrželky a pažitky nasekáme nadrobno.
Směs čerstvých bylinek promícháme se špetkou rozmarýnu,
tymiánu a pepře. Aromatickou směs aplikujeme větřením do
masa určeného ke grilování.
11
CHŘESTOVÝ SALÁT
150 g zeleného chřestu, 150 g bílého chřestu, 150 g šunky prosciutto, 1 trs
cherry rajčátek, 2 ks na tvrdo uvařená vejce, ředkvičky, olivový olej, voda, pepř,
sůl, Na zálivku: 1 kelímek bílého jogurtu, 1 hrst nasekané petrželky a pažitky, 1-
2 ks stroužky česneku, pepř, sůl.
Bílý chřest oloupeme (zelený se neloupe), povaříme v mírně osolené vodě
doměkka, okapaný chřest nakrájíme na 3 cm velké špalíčky. Šunku nakrájíme na
nudličky, vejce a rajčátka na čtvrtky, ředkvičky na plátky, naskládáme střídavě
na talíř, lehce osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem. Nakonec salát přelijeme zálivkou z bílého jogurtu,
který ochutíme utřeným česnekem, nasekanou pažitkou a petrželkou, osolíme. Podáváme chlazené, samotné,
nebo z pečivem jako lehkou večeři.
ČOČKOVÝ SALÁT S GRILOVANOU ZELENINOU
2 hrníčky čočky, 20 ks cherry rajčátek, 2 ks jarní cibulky, 1 ks žluté papriky, 1
ks menší cukety, 1 ks cibule, 1/2 ks lilku, 1 hrst bylinek dle vlastního výběru, 2
lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octa, koření na grilovanou zeleninu, voda,
pepř, sůl.
Začneme přípravou čočky; čočku nejlépe den předem namočíme, pak ji
uvaříme doměkka, tedy asi 15-20 minut, jen tak, aby byla měkká, ale aby se
zároveň nerozpadala. Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme, aby se
zbavil hořkosti, po 30 minutách ho důkladně propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Lilek, papriku zbavenou
jadřince a oloupanou cuketu nakrájíme na kostičky, přidáme cherry rajčátka, vše vložíme do pekáčku,
zastříkneme olivovým olejem, posypeme kořením, osolíme a dáme na cca 20 minut grilovat do trouby, v polovině
přípravy zeleninu podlijeme troškou vody, aby se vytvořil výpek. Uvařenou čočku slijeme, po vychladnutí k ní
přidáme grilovanou zeleninu i s výpekem, doplníme sekanými bylinkami, jarní cibulkou i cibulí, ochutíme octem,
olivovým olejem a pepřem, dle chuti dosolíme.
ČÍNSKÁ SMĚS S ČESNEKOVÝMI VÝHONKY
500 g vepřového plecka, 200 g česnekových výhonků, 50 g jidášového ucha
(5 g sušeného), 2 ks stroužky utřeného česneku, 2 ks vejce, 1 ks červené
papriky, 1 ks pórku, 2 lžíce Solamylu (škrobové moučky), 2 lžíce rýžového
vína, 2 lžíce sojové omáčky, kousek zázvoru, chilli, sůl.
Plecko nakrájíme na nudličky. Vejce rozmícháme se Solamylem, přidáme
sojovou omáčku, rýžové víno, nastrouhaný zázvor, utřený česnek a trochu
chilli, vše promícháme. Do připravené směsi naložíme minimálně přes noc
kousky plecka. Druhý den rozehřejeme na pánvi olej a zprudka osmahneme kousky masa, až budou měkké,
postupně přidáváme nakrájenou papriku, blanšírované (horkou vodou spařené) česnekové výhonky, pórek a
jidášovo ucho, zastříkneme sojovou omáčkou, případně osolíme, mícháme, až zelenina změkne. Hotovou směs
podáváme s čínskými nudlemi nebo rýží.
VANILKOVÁ ZMRZLINA
90 g krupicového cukru, 3 ks žloutků, 3 dl mléka, 1,5 dl smetany ke šlehání,
vanilinový cukr, šlehačka na ozdobu.
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, po částech vyšleháme téměř vařící mléko, pak
směs procedíme do vypláchnutého kastrolu a zahříváme za stálého míchání, až
směs zhoustne, nesmí se ale vařit! Krém ochutíme vanilinovým cukrem,
vychladíme, nalijeme do rovné kovové misky pro tvorbu ledu a necháme v
mrazničce trochu zmrazit. Mezitím ušleháme smetanu. Částečně zmrazený krém
vyklopíme do mísy, přidáme připravenou šlehačku a lehce, ale důkladně vše
promícháme. Krém znovu nalijeme do misky pro tvorbu ledu a necháme zmrazit do tuha.
GRILOVACÍ BYLINKOVÁ SMĚS
1 díl listů libečku, 1 díl čerstvé petrželky, 1 díl čerstvé pažitky,
špetka rozmarýnu, špetka tymiánu, špetka pepře
Stejný díl libečku, petrželky a pažitky nasekáme nadrobno.
Směs čerstvých bylinek promícháme se špetkou rozmarýnu,
tymiánu a pepře. Aromatickou směs aplikujeme větřením do
masa určeného ke grilování.
11