Page 21 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 21/2017
P. 21
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 21/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

JARNÍ SALÁT
250 g čínského zelí, 100 g celeru, 40 g tvrdého sýra, 200 g kuřecích prsou, 1
vejce, zelenou cibulku dle chuti, sůl a pepř dle chuti, petrželku dle chuti,
jogurt dle chuti, provensálské bylinky dle chuti
Kuřecí prsa si osmažte nebo uvařte, totéž i vajíčko. Čínské zelí si nakrájejte
na proužky, celer, sýr, kuřecí maso, vejce a petrželku rovněž. Přidejte trochu
nasekané zelené cibulky a vše spolu dobře promíchejte. Doplňte bílým
jogurtem v takovém množství, jaké máte rádi, můžete jej však nahradit i
olivovým olejem. Osolte a přidejte trochu pepře a můžete hodovat.

CHLEBOVÉ PLACKY
400 g polohrubé mouky, 4 PL olivového oleje, 2 lžičky soli, 2 PL sušeného
droždí, 200 ml vody.
Vodu si ohřejte a nechte v ní rozpustit droždí. Počkejte přibližně 5 minut.
Přidejte sůl, olivový olej a mouku. Vše dobře promíchejte a měli byste
dostat drobivé těsto. Vyndejte těsto na pracovní desku a prohněťte ho.
Musí být pevné a hladké, dokud se tak nestane, musíte ho mísit přibližně
5-7 minut. Potom těsto vložte do misky, zakryjte ho fólií a nechte v teple
1-2 hodiny. Za ten čas by mělo zdvojnásobit objem. Těsto si po nakynutí
rozdělte na 8 stejných částí. Z každého vyválíme placku silnou asi 5-7 cm.
Netradiční chléb můžete tepelně upravit v troubě, ale i na pánvi. Pokud si zvolíte první možnost, předehřejte si
troubu na 220 stupňů a pečte chlebové placky 3-7 minut. Musí Vám nabobtnat, jako bochánky. Potom je vyjměte
z plechu a ještě teplé zakryjte suchou utěrkou. Pokud se rozhodnete je dělat na pánvi, přilijte na ni trochu oleje a
do rozehřátého vložte chleby na přibližně 2-3 minuty. Když se Vám na chlebu udělá bublina, obraťte ho na
druhou stranu. Chléb konzumujte nejlépe teplý, Můžete si ho naplnit Vaším oblíbeným jídlem, nebo si z něj
jednoduše odtrhnout.

SÝROVÉ PLACKY
4 PL polohrubé mouky, 150 g jogurt nebo kysané smetany, 200 g
jemného tvarohu, 2 vejce, ½ lžičky soli, ½ lžičky jedlé sody, 150 g
tvrdého sýra, 2 PL zakysané smetany, 2 stroužky česneku, špetku
bylinek nebo petrželky.
Smíchejte tvaroh, vejce, jogurt pokojové teploty, přidejte jedlou sodu,
sůl a mouku. Vše důkladně zamíchejte, aby vzniklo těsto jednotné
konzistence. Připravte si nádivku. Nastrouhejte sýr, přidejte k němu
prolisovaný česnek, bylinky a kysanou smetanu. Dobře spolu
promíchejte, aby se i česnek a bylinky dostali mezi strouhaný sýr.
Na pánev s rozehřátým olejem dejte polévkovou lžíci těsta, na ni menší lžíci sýrové náplně, kterou trochu přitlačte
do těsta. Po opečení obraťte a opékejte i z druhé strany do zlatova. Podávejte s čerstvou zeleninou a
smetanovým dipem nebo omáčkou.

BROSKVOVÝ DORT
250 g polohrubé mouky, 120 g másla, špetku soli, 3 Pl vody, 500 g
jemného tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru, trochu citrónové
kůry, 180 g krystalového cukru, 250 g zakysané smetany, 2 vejce, 3
lžičky škrobu, 400 g konzervovaných broskví
Máslo si rozpusťte, smíchejte ho s moukou a solí, přidejte vodu a
prohněťte těsto. Uložte jej do chladničky na přibližně 20 minut. V
hlubší míse si pomocí ručního mixéru důkladně smíchejte tvaroh,
vejce, cukr, škrob, citronovou kůru, vanilkový cukr a kysanou
smetanu. Těsto dejte do dortové formy vystlané pečícím papírem
tak, abyste pokryli i okraje. Potom ho na několika místech
propíchejte vidličkou, aby se z koláče odpařila vlhkost. Samotné těsto bez náplně dejte do trouby předehřáté na
180 stupňů přibližně na 10 minut. Když se těsto předpečeme, vyndejte ho z trouby a vylijte do něj tvarohovo
smetanovou nádivku. Na vrch naskládejte broskve. Ovoce zatlačte do nádivky, aby z něj trčel jen vrch. Snižte
teplotu v troubě na 170 stupňů a koláč pečte ještě 40 minut. Po upečení nechte dort vychladnout, posypte ho
práškovým cukrem a podávejte.

21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26