Page 13 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 19/2016
P. 13
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 19/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

PAMPELIŠKOVÝ SIRUP
Do jednoho litru studené vody nasypeme dvě vrchovaté dvojhrotí květů a pomalu zahřejeme do
varu. Necháme vzkypět, hrnec odstavíme a necháme stát přes noc. Druhý den šťávu scedíme
přes síto, necháme odkapat a květy dobře rukou vymačkáme. Do šťávy přidáme jeden kilogram
přírodního cukru, půlku citrónu nakrájeného na plátky (když je citrón ošetřený chemikálií,
použijeme ho bez kůry). Více citrónu se nedává, bylo by to kyselé. Hrnec postavíme na plotnu a
slabě ohříváme tak, aby se tekutina odpařovala bez vaření. Sirup se nechá jednou či dvakrát
vychladnout a tak zjistíme správnou hustotu. Nesmí být hodně hustý, protože by po delším skladování
krystalizoval. Nesmí být ale ani řídký, po krátkém čase by začal kvasit. Musí to být správný, hustě se táhnoucí
sirup, který výborně chutná, když jím ráno potřeme rohlík nebo chléb s máslem.

PAMPELIŠKOVÝ SALÁT
Až na nás dolehne jarní únava, je nejvyšší čas vydat se do přírody a při té
příležitosti nasbírat čerstvé zelené lístečky smetánky lékařské. Nejen že
nás povzbudí jejich barva, ale budou nám i báječně chutnat v salátu, jenž
z nich můžeme připravit.
Ingredience: Mladé lístky pampelišek podle potřeby, cherry rajčátka,
trocha citronové šťávy, smetana nebo bílý jogurt, sůl, pepř.
Mladé, čerstvé lístky pampelišky důkladně propereme v tekoucí vodě a
natrháme je na menší kousky. Rajčátka rozčtvrtíme a přidáme je k lístkům. Zeleninu zakapeme citronovou šťávou
a vmícháme smetanu dochucenou solí a pepřem. Salát můžeme jíst samostatně jako lehkou večeři, nebo jako
tečku za vydatnějším jídlem. Příště si na jarní louce "natrháme" jitrocel a podíváme se, co a jak s ním udělat.

PAMPELIŠKOVÁ KÁVA
Příprava kávy z kořene není nějak náročná. Musíme ho nejdříve někde vykopat,
přinést domů a pořádně omýt. Pak kořen nakrájíme na přibližně centimetrové
kousky, které necháme usušit či spíše upražit v troubě rozehřáté na přibližně dvě
stě stupňů. Případně ho lze pražit i na suché pánvi. V obou případech musíme
kontrolovat, aby se nám nezačal připalovat – jestliže nám nějaký kousek i přes
veškerou snahu a míchání zčerná, raději ho vyhoďme. Když už je kořen pampelišky suchý a tvrdý, umeleme ho v
kávovém mlýnku. Nyní můžeme směs znovu krátce (tři až pět minut) upražit na pánvi a nebo rovnou uskladnit.
Nejlepší je nejdříve ochutnat rovnou umletou kávu a pak si připravit menší porci podruhé pražené a porovnat
chuti. A rozhodnout se pro tu, co nám vyhovuje nejvíce. Káva z pampelišky by se měla uskladnit v uzavíratelné
skleněné nádobě v suchém a tmavém místě.

KRŮTÍ PEČÍNKA
1 ks chlazeného krůtího horního stehna, 4 ks větviček čerstvého tymiánu, 50 g
slaniny, 2 lžíce oleje, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 lžička sušeného tymiánu, 1
lžička drceného kmínu, 100 g másla, sůl dle chuti a potřeby, voda na podlévání.
Slaninu nakrájíme na klínky a necháme 30 minut v mrazáku. Pak jimi maso
prošpikujeme. Do oleje přidáme koření, promícháme a tuto směs hezky do masa
vmasírujeme. Uložíme do uzaviratelné krabice, přidáme čerstvý tymián a
necháme přes noc v lednici. Do pekáčku vložíme maso, které osolíme, i s tymiánem, přidáme 80 g másla,
podlijeme 200 ml vody, přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme 1,5 hodiny. Během pečení
poléváme výpekem, eventuálně podléváme vodu dle potřeby. Poté sundáme poklici a dopékáme na barvu cca půl
hodiny. Opět přeléváme výpekem. Když je maso měkké, přidáme zbytek másla a troubu vypneme. Po částečném
zchladnutí opatrně vykostíme a maso nakrájíme na porce.

KOLÁČ ORGASMUS
Na těsto: 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1,5 hrnku cukru krupice, 1 plechovka
kompotovaného ananasu, 1 sáček prášek do pečiva, 1/2 sáčku vanilkového cukru,
2 lžičky sody, 2 ks vejce, Na krém: 2 kelímky mascarpone, 250 ml mléka, 1 sáček
vanilkového cukru, 1 sáček pudinkový prášek, 1-2 lžíce cukr krupice, Na ozdobu:
sekané vlašské ořechy, čokoládová poleva.
Rozmixujeme ananas i se šťávou, přidáme mouku, oba cukry, vejce, sodu, prášek
do pečiva a důkladně vše promícháme. Těsto nalijeme na vymazaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C
asi 20 minut. Připravíme si krém; uvaříme pudink s cukrem a necháme ho vychladnout, postupujeme dle návodu
na obalu, jen místo 0,5 l mléka dáme 0,25 l. Přidáme mascarpone a vanilkový cukr. Vychladlý koláč potřeme
náplní, posypeme nasekanými vlašskými ořechy a pocákáme čokoládovou polevou rozpuštěnou ve vodní lázni.
Koláč necháme ztuhnout, nakrájíme a můžeme servírovat.

13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18