Page 13 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 18/2016
P. 13
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 18/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

TUŇÁKOVÝ SALÁT S PTAČINCEM
ptačinec žabinec 3 hrsti, tuňák 1 konzerva, vejce 2 kusy (uvařená natvrdo), šťáva
citronová 1/2 kusu (z 1/2 citronu, na zálivku), cukr hroznový 1 lžička (na zálivku)
Žabinec nasekáme najemno a smícháme s tuňákem. Přidáme na kolečka nakrájené
vajíčko, osolíme a dochutíme zálivkou. Podáváme k hlavnímu chodu nebo jen tak s
pečivem.

LEDOVÝ SALÁT S PTAČINCEM A VEJCEM
salát ledový 1 kus, ptačinec žabinec 1 hrst, vejce 2 kusy (natvrdo uvařená), semínka
slunečnicová 2 lžíce (opražená), sůl mořská, šťáva citronová 1/2 kusu (z 1/2 citronu, na
zálivku), fruktóza 1 lžička (nebo agáve sirup, na zálivku)
Salát i žabinec nakrájíme na kousky. Přidáme na kolečka nakrájené vejce, semínka a
zálivku. Hotový salát podáváme k teplému jídlu nebo jako lehkou večeři s pečivem.

PTAČINCOVÁ POLÉVKA
Mouka 2 lžíce, máslo – lžíce, vývar 1 litr, 2 mrkve na proužky nakrájené, 2 hrsti ptačince
nasekaného, smetana, sůl, pepř, muškátový oříšek, zázvor
Uděláme z másla, mouky a vývaru bešamel, rozředíme na hustotu polévky, přidáme,
mrkev tu uvaříme do měkka, přidáme smetanu, povaříme a nakonec přidáme nasekanou
nať ptačince. Dále nevaříme. Okořeníme pepřem, muškátovým oříškem, zázvorem. Jemnou polévku získáme
přimícháním žloutku.)
LISTOVÉ ŠÁTEČKY S PTAČINCEM
Listové těsto, bílé zelí, cibule 1 ks, 1 vejce, nastrouhaný eidam, hrst nasekaného ptačince,
Cibule, bílé zelí, vejce, eidam nebo jiný sýr, ptačinec, všeho stejným dílem, cibule může být
míň. Osmahneme cibulku a přidáme na nudličky nakrájené zelí, osolíme, podusíme. Až zelí
změkne, vydusíme nebo slijeme zbývající vodu, přidáme vejce, na kostičky nakrájený sýr a
směs mícháme, dokud neztuhne. Vychladlou směs promícháme s nasekanou natí ptačince a
plníme do šátečků, dá se upéct i jako slaný závin.
PTAČINCOVÉ PESTO
Přísady jak jdou po sobě dávejte postupně do mixéru: česnek, sůl, ptačinec, bazalka, extra
virginal olivový olej, půl šálku semen slunečnice.

DORT MÍŠA
Na korpus: 100g maś la o pokojové teplotě , 100g hladké mouky, 100g mletyć h oloupanyć h liś kovyć h oř iś̌ ků , 100g
mouč koveh́ o cukru, 1 lž ić e bramboroveh́ o š krobu (solamylu) š petka soli.

Na krém: 800g smetany ke š lehań i ́ (33%), 500g plnotuč neh́ o
tvarohu, 150g mouč koveh́ o cukru, 1 sać ̌ ek ž elatiny v praś ̌ ku Dr.
Oetker, 1 vanilkový lusk, dř eň vyš krab́ nutá
Na dokončení: 100g meruň koveh́ o dž emu, 200g smetany ke š lehań i ́
(33%), 200g tmavé č okolad́ y 60%, 125g č erstvyć h malin.
Z př iś ad na tě sto vypracujte soudrž nou hmotu, zabalte ji do
potravinaŕ ̌ ské foĺ ie a nechte v chladnič ce hodinu odlež et. Troubu
př edehř ejte na 200°C. Tě sto rozprostř ete na dno dortové formy o
prů mě ru 28cm a pak upě chujte (např iḱ lad dnem sklenič ky), aby
vznikl pevný plat́ . Propić hejte ho vidlič kou a peč te asi 15 minut dozlatova. Vyjmě te z trouby a nechte vychladnout.
Pak š tě dř e pomaž te dž emem. Na kreḿ : ž elatinu zalijte asi 100ml studené vody a nechte nabobtnat. Š lehač ku
vyš lehejte společ ně s cukrem a dř eni ́ vyš krábnutou z vanilkoveh́ o lusku do polotuha a pak zaš lehejte tvaroh.
Ž elatinu zahř ejte v mikrovlnce nebo na miŕ neḿ plameni v rendliḱ u a mić hejte, až se rozpusti.́ Nechte zchladnout a
pak ji zaš lehejte do tvarohové smě si a vlijte do formy na vychladlý upeč ený korpus s dž emem. Dejte do
chladnič ky nejmeń ě na 5 hodin ztuhnout. Na polevu zahř ejte smetanu v mikrovlnce na cca 60°C a rozpusť te v ni ́
nalaḿ anou č okolad́ u dohladka. Př ed nanaś ̌ eniḿ ji nechte lehce ztuhnout, aby př i př etaž eni ́ př es okraj nesteḱ ala
až dolů . Dort vyjmě te z formy a polevu nanaś ̌ ejte pomoci ́ paletky č i stě rky. Nakonec ozdobte malinami.

13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18