Page 19 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 17/2016
P. 19
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 17/2016

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

FENYKL

Hlíznatý fenykl patří mezi zeleninu Středomoří. Pěstovali ho již staří
Římané a Řekové. Cenili si ho jako lahůdkovou zeleninu i pro jeho
léčivé účinky, které působí zejména na zažívací ústrojí. Čaj ze
semen odstraňuje zácpu a tlumí nadýmání. Tyto vlastnosti má i
fenyklová bulva, která se výborně hodí do salátů, nebo se dále
používá tepelně upravená, kdy se její chuť ještě zjemní. Zelenou nať
je možné použít rovněž do salátů nebo na dozdobení pokrmů. V Itálii
jsou oblíbenou pochutinou tence nakrájené plátky fenyklu pokapané
olivovým olejem. Listy a hlíza jsou bohaté na vitamín A a C. Celá
rostlina je silně aromatická. Nejvyšší obsah silic je v semenech.

Rostlina tvoří kratší, tlusté stonky vyrůstající z kořene a obklopují
bulvu. Ze spodu stonku rostou široké, zdužnatělé listové pochvy,
které jsou hrubě rýhované a tvoří nadzemní, zploštělou hlízu - bulvu
bílé barvy. Užitnou částí rostliny je právě tato hlíza, která může být
velká až 15 cm a váží až 200 g. Listy jsou silně zpeřené, úkrojkovité,
nitkovité a jsou nápadně podobné listům kopru. Pěstuje se zejména
v Itálii, Nizozemí a Francii. U nás se rostlina příliš nepěstuje a dováží
se. Na záhoně je velice dekorativní, bílá barva hlízy se zelenými listy
je velice poutavou podívanou. Velkou výhodou při pěstování této
rostliny je její odolnost vůči chorobám a škůdcům. Pěstuje se jako
dvouletá rostlina. Zatímco v prvním ruce vytvoří užitnou bulvu, v
druhém roce vykvétá žlutými okolíky a tvoří semena.

Fenykl má protikřečové účinky, výborně působí proti nadýmání. Funguje jako prostředek ke snižování
chuti k jídlu. Ke konzumaci je určena hlíza, tvořená vzájemně se překrývajícími řapíky. Vaří se z něj odvar, který
se používá při očních potížích na obklady nebo jako oční kapky. Fenyklová hlíza obsahuje vysoký obsah minerálů
– zejména sodíku a železa i vitamínů – především C a E a provitamin A.

Příbuzný fenykl obecný se pěstuje pro nať a semena. Je silně aromatický a pěstuje se jako dvouletá případně
vytrvalá rostlina. Tvoří štíhlé a vysoké stonky dorůstající až 180 cm. Tvoří členěné listy s nitkovými úkrojky a
výraznou pochvu. Dužnatý kořen se postupně rozšiřuje do řídkého trsu. Od července do října kvete drobnými
květy žluté barvy. Po odkvětu se tvoří vejčitá dvounažka. Čaj ze semen je vhodný zejména pro kojící matky,
protože podpruje činnost mléčných žláz. Dále uvolňuje hleny a usnadňuje odkašlávání. V kuchyni se používá
při výrobě pečiva a cukrovinek, při přípravě čerstvých ryb. Listy fenyklu obecného je možné použít nasekané do
salátů, nádivek, polévek, na dochucení vařené zeleniny. Bulvy se používají stejně jako kořenová zelenina. Semena
a listy se dále používají v kosmetice do pleťových vod, semena se využívají k vývarům na obklady očí. Dále je
možné je žvýkat, aromatizují dech. V kosmetice se využívají na výrobu mýdel.

Semena fenyklu obecného sklízíme, až dozrají,
následně se suší. Používají se k omáčkám a rybím
pokrmům. Listy se sbírají dle potřeby a je možné
je zamrazovat nebo vyluhovat v octě či oleji. Hlízy
se sklízí před příchodem prvních mrazíků. Pokud
před příchodem zimy hlízy plně nedorostou, je
možné záhon zakrýt bílou netkanou textilií. Hlízy se
odřezávají od kořene přímo na záhoně, aby
nedošlo k jejich rozpadnutí. Jsou choulostivé na
otlačení, brzy pak začnou hnědnout a brzy se
znehodnotí. Pokud rostlinu vyrýpneme i s
kořenem, je možné rostlinu uskladnit i s kořenem
v písku v chladném sklepě, kde je rostlina k
dispozici po celou zimu.

19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24