Page 11 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 16/2015
P. 11
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

NOČKY S VEJCI A ŠUNKOU
400 g polohrubé mouky, 100 g šunky od kosti, 100 g nahrubo nastrouhané goudy,
50 g slaniny, 200-250 ml vody, 2 lžičky soli, 1 lžíce vejce na těsto + 1-2 ks vejce
na 1 porci, pažitka na posypání, pepř, sůl.
Ze všech ingrediencí na noky si vymícháme vařečkou polotuhé těsto, vodu
přidáváme postupně, abychom získali polotuhé těsto, které půjde dobře protláčet
přes haluškovač, těsto necháme cca 1/2 hodiny odpočinou. Do vroucí osolené
vody přes haluškové síto protlačujeme těsto, opatrně zamícháme, aby se nám
nepřichytilo ke dnu, až halušky vyplavou k hladině, vaříme ještě 3 minuty, pak
scedíme do sítka, krátce propláchneme studenou vodou, necháme okapat. Do
pánve si dáme na kostičky pokrájenou slaninu a necháme vyškvařit, přidáme noky (měla jsem 1/4 z dávky), dále
na kostičky pokrájenou šunku a chvilku opékáme, pak rozklepneme vejce, zamícháme, osolíme a opepříme a
přidáme nastrouhanou goudu, až se nám vejce srazí a sýr rozpustí, máme hotovo. Na talíři nakrájenou pažitkou.

KŘUPAVÁ KACHNA
1 ks kachny o váze 1,8 kg, 1,75 l vařící vody, 1,25 dl omáčky hoisin, 1,25
dl vody do medové marinády, 125 g moučkového cukru, 4 lžíce medu, 2
lžíce sezamového oleje, 2 lžičky tmavé sójové omáčky.
Očištěnou kachnu přelijeme horkou vodou, osušíme ji a necháme několik
hodin odležet. V misce smícháme med, zbytek vařící vody (1,25 dl) a
tmavou sójovou omáčku a vše důkladně promícháme, touto směsí
otřeme kachnu zevnitř i venku, zbytek si necháme na pozdější použití.
Kachnu necháme 1 hodinu odležet, aby zaschla. Kachnu opět potřeme
medovou směsí zevnitř i z venku a necháme znovu zaschnout, tento postup opakujeme tak dlouho, než
upotřebíme všechnu připravenou směs. V pánvi rozehřejeme sezamový olej a přidáme omáčku hoisin, moučkový
cukr a vodu, necháme 2-3 minuty na mírném plameni povařit, aby omáčka zhoustla, necháme ji vychladnout pak
dáme do ledničky, až do dalšího použití. Kachnu pečeme v troubě předehřáté na 190 °C a to 30 minut, pak ji
obrátíme a pečeme dalších 20 minut, nakonec kachnu opět obrátíme a pečeme dalších 30 minut, nebo tak dlouho
dokud nemá křupavou kůžičku. Hotovou kachnu necháme 10 minut chladnout.

HOISIN OMÁČKA
1 sklenice barevných fazolí, 6 ks nadrobno nasekaných plátků zázvoru, 5 ks rozdrcených
stroužků česneku, 8 lžic cukru, 4 lžíce octa, 2 lžíce sójové omáčky, 3 lžičky chilli omáčky, 1
lžička koření pěti vůní (sečuánský pepř, badyán, fenykl, hřebíček, skořice)
Propláchnuté fazole namočíme na noc do studené vody, druhý den fazole přendáme do
hrnce, přidáme dvě sklenice vody a vaříme, dokud fazole nezměknout. Povařené fazole
scedíme, ale vývar necháme na pozdější použití, necháme ho vychladnout. Fazole
rozdrtíme nebo rozemeleme, promícháme s ostatními ingrediencemi. Přilijeme tolik vývaru z fazolí, aby směs měla
hustotu smetany. Omáčku zahříváme, za stálého míchání, na středním plameni, uvedeme ji do varu a pak vaříme,
na malém plamínku, pod pokličkou zhruba 30 minut, často mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Skladujeme v
dobře uzavřené sklenici v ledničce.

OREO SUŠENKY
Těsto: 300 gramů hladké mouky, 180 gramů Hera máslová příchuť, 5 lžic
holandského kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 vejce. Náplň: 250 gramů měkkého
tvarohu, 1 balení Pudink bez vaření Olé – vanilka, 1 vanilkový cukr, špetka
moučkového cukru.
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do mikrotenového sáčku a
dáme uležet do ledničky. Těsto rozválíme na tloušťku cca 3 mm, lépe to jde přes
mikrotenovou fólii. Vykrájíme kolečka a skládáme na plech vyložený papírem na
pečení. Upečeme při 180-190°C 13-15 minut. Lepíme vždy dvě kolečka k sobě
náplní z rozmixovaného tvarohu s Olé pudinkem, vanilkovým cukrem a ocukrujeme
podle chuti. Pokud je náplň tuhá můžeme zředit smetanou nebo mlékem.

11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16