Page 21 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2018
P. 21
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2018

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

DROŽDÍ
Za droždí údajně můžeme být vděční Egypťanům, kteří ho objevili náhodou v 5. století př. n. l., když zapomněli dát již
připravené těsto péct. Po několika hodinách zjistili, že těsto několikrát zvětšilo svůj objem. Samotný objev kynutí byl
vysvětlen o mnoho století později díky Louisovi Pasteurovi. Ten v roce 1857 dokázal, že kynutí je způsobeno živými
organismy.
Droždí se řadí k nejbohatším zdrojům přirozených organických vitamínů, je účinným prostředkem proti toxické žluči,
zácpě či nadýmání. Musíme ho konzumovat čerstvé.

Co obsahuje:
Droždí je především bohatým zdrojem vitamínů skupiny B. Thiamin (vitamín B1) je nepostradatelný především pro
srdeční a nervovou činnost. Riboflavin (vitamín B2) a niacin (vitamín B3) jsou doslova elixírem pro naši pokožku, nervy
a správné trávení.
Droždí (neboli potravinářské kvasinky) je bohatým zdrojem bílkovin, volných
aminokyselin, vitamínů skupiny B, stopových prvků (jako je železo a jód),
enzymů, minerálních (vápník, fosfor, hořčík, draslík, chrom a sodík) a dalších
látek, které jsou důležité pro správné fungování našeho organismu, a zároveň
látek, které většina z nás nepřijímá v dostatečném množství. Z tohoto důvodu
má konzumace droždí velký přínos pro naše zdraví. A jelikož droždí
neobsahuje lepek, mohou ho konzumovat také ti, kteří trpí celiakií. Konzumaci
droždí bychom se naopak měli vyvarovat v případě, že trpíme kvasinkovou infekcí.

Pomáhá nejen při žaludečních problémech, ale využívá se v kosmetice jako maska na tvář.
Pomáhá při trávicích potížích, nervozitě, nespavosti, zlepšují kvalitu nehtů a vlasů, podporují funkci vnitřností, mají
proti zánětlivý účinek, pomáhají při kožných problémech.
Droždí zlepšuje zdravotní stav při infekčních onemocněních, podporuje růst a vývoj organismu, je prevencí zácpy,
potlačuje únavu, depresi i podrážděnost, zvyšuje celkovou výkonnost organismu, tlumí nechutenství, působí proti
chudokrevnosti a stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Detoxikační účinek droždí se využívá i při problémech se znečištěnou pokožkou. Droždí totiž pomáhá v játrech dokonale
oxidovat tuky nacházející se v potravě, které pokud jsou nedokonale oxidované, mohou významně přispívat ke vzniku
vyrážek a ucpávání mazových žláz.

Můžeme užívat také v tabletové formě, práškové formě a čerstvé.

Droždí je laciný přírodní zdroj zdraví a krásy a je základní surovinou pro výrobu nadýchaného pečiva.

Čerstvé pekařské droždí můžeme definovat jako jedno buňkový mikroorganizmus, který patří do druhu hub.

Nejčastějším druhem kvasinek, který najdeme v droždí, je Saccharomyces cerevisiae. Z latiny se dá název přeložit
takto: Saccharata znamená cukr, myces huba a cerevisce pivní. Kvasinky jsou schopné měnit cukr na oxid uhličitý a
alkohol, který se během pečení odpaří. Oxid uhličitý se v cestě rozptýlí a vytvoří malé bublinky vzduchu.

Všechny druhy vitamínu B se kromě jiného podílejí na
uvolňování energie ze sacharidů a tím příznivě ovlivňují
lidský organizmus. Když vás trápí nespavost či únava,
droždí vám pomůže, protože niacin a vitamín B12
společně produkují serotonin, který má vliv na spokojený
spánek.

Také pomáhá při rozvoji chuti a vůně pečiva a dokonce
má vliv i na vytvoření křupavé kůrky. Nepoužívá se jen v
pekařství, v závislosti od kmene vybraného droždí a
způsobu množení, nachází uplatnění při výrobě vína a
piva, v kosmetice a dokonce v biopalivech.

21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26