Page 17 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 05/2017
P. 17
ŽNICKÝ ZPRAVODAJ 5/2016

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

ŠALVĚJ HISPÁNSKÁ = CHIA SEMÍNKA (Salvia hispanica) je bylina z čeledi
hluchavkovitých, pocházející z horských
oblastí Střední Ameriky. Je pěstována pro
jedlá semínka zvaná chia. Šalvěj hispánská
je jednoletá rostlina vysoká přes jeden metr,
s bílými nebo fialovými květy. Rostlinu znali
už staří Aztékové a používali ji také jako
platidlo, jak zmiňuje Mendozův kodex ze 16.
století. Mexický stát Chiapas dostal své
jméno právě díky pěstování semínek chia.

Chia semínka
Chia semínko, přezdívané také poklad
aztézských běžců, latinsky Salvia Hispanica z
čeledi hluchavkovitých, pochází z Mexika a
Guatemaly, kde již od pradávna zaujímalo
své výsostné místo hned vedle amarantu,
kukuřice a fazolí. Semena se pro své
výjimečné vlastnosti přidávala téměř všude, tvořila hlavní součást menu, roztloukala na mouku, popíjela v
nápojích, tzv. Chia Fresco, byla nedílnou součástí výživných kaší a léčiv. Patřila mezi oblíbenou svačinku běžců,
kteří díky tomuto zázračnému semínku dovedli mnohem lépe hospodařit s energií a uběhnout tak delší vzdálenost.
Jedním z hlavních přínosů těchto semínek je vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, který je dokonce vyšší, než
u semínek lněných. Jedná se o esenciální kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit, je tedy třeba je přijímat
stravou. Typ omega-3 mastných kyselin, které se nacházejí v Chia, se jmenují alfa-linolenová kyselina (ALA) a v
lidském organismu sehrávají velice podstatnou roli.

 podporují správnou funkci ledvin, jater, plic, žlučníku
 zkvalitňují paměť
 mají hojivý a protizánětlivý účinek
 blahodárný vliv na srdce a cévy, buněčné stěny, nervy a imunitu
 snižují riziko vzniku diabetu 2. typu
 snižují hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi
 svým složením napomáhají předcházet vzniku Alzheimerovy choroby
 jsou významnými antioxidanty

30 g těchto semínek poskytuje 11 g vlákniny, což je téměř 35 % DDD, 4 g bílkovin, 9 g tuku, dále asi 1/3
DDD fosforu, 25 % DDD manganu a 18 % DDD vápníku. Za zmínku stojí také slušná dávka draslíku,
sodíku, železa, fosforu, zinku, chromu, kobaltu a síry. Z vitamínů pak především vitamíny skupiny B
(zejména vzácný B17), vitamin A, C či E.

Chia semínka dokážou pozitivně ovlivnit hladinu krevního cukru. Právě díky tomu, že na sebe dokážou vázat vodu
(tzv. hydrofilní charakter), vytvářejí gel. Ten je jakousi fyzickou bariérou mezi sacharidy a trávicími enzymy, které
je rozkládají, což zpomaluje proces přeměny sacharidů na jednoduché cukry. Energie přijímána potravou se tak
uvolňuje postupně a je tělem mnohem účelněji využita. Semínka lze tedy, mimo jiné, doporučit při redukčních
dietách a diabetu 1. a 2. typu.

Samotná semínka chutnají nevýrazně, a proto při přidání do jídla jeho výslednou chuť nezmění. Není nutné, aby
byla pomletá jako lněná semínka, jejich příprava je mnohem snadnější. Mohou se jíst syrová, ale je žádoucí, aby
nezůstala v suchém stavu. Ideální jsou namočená ve šťávě, přidaná do kaše či pudinků, nebo je lze přidat do
pekárenských produktů. Dají se také využít na posypání ranní misky s cereáliemi, přidat do jogurtu, zeleniny nebo
rýžových pokrmů. Vzhledem k jejich schopnosti absorbovat vodu a tuk mohou být použity k zahuštění omáček a
dokonce jako náhražka vajec v receptech. Při smíchání s vodou se mění do gelu. „Přidáním chia semínek do
receptů se výrazně zvýší nutriční hodnota jídla.

Naklíčená chia semínka mají v porovnání s nenaklíčenými například vyšší úroveň určitých minerálů a vitamínů.

17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22