Page 10 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 03/2015
P. 10
IJAČKY LOUŽNICKÉ TRADICE
K zimnímu období vždy
patřila zabijačka. Ve
většině domů v naší
obci, byl chlívek a
v něm jedno či dvě
prasata. Ta se dovezla
jako selátka z místního
JZD a po celý čas, od
pozdního jara do zimy,
se vykrmovala zbytky
z domácností,
vařenými bramborami
a šrotem.
Všichni chovatelé si s chutí obhlíželi svoje i sousedovi prasátka a
těšili se na čas zabijačky. Když nastal čas zabijačky, nikdy se na
sousedy nezapomnělo a vždy se roznášela „výslužka“ na ochutnání,
prdelačka – zabijačková polévka, jelita, jitrnice a tlačenka.
Každý měl svého oblíbeného řezníka, každý řezník měl svoje
vyhlášená jelita, jitrnice a tlačenku a každá hospodyně byla ráda,
když jí maso naporcoval přesně podle jejího přání a přesně tak,
aby to měla v mrazáku po ruce. V době kdy ještě nebyli mrazáky,
tak se maso zavařovalo do sklenic. Proto se v dřívějších dobách
zabijačky konaly výlučně v zimních mrazivých měsících, kdy bylo
možné množství sádla, masa, ale hlavně výrobků z vnitřností lépe
uchovat. Z tohoto důvodu se v tomto období na vesnicích odbývalo
nejvíce svatebních hostin, při nichž vedle ovarů, jitrnic, jelit a
pečeného masa nesměly chybět ani na sádle smažené kobližky,
šišky a boží milosti.
Dnes, už se staré zvyky zabijaček tolik nedodržují, ale hlavně v
době mrazáků a mrazicích boxů, se zabijačky mohou konat
celoročně. Ostatně si k ní ani nemusíte žádného pašíka
vykrmovat. Jednoduše v řeznictví zakoupíte třeba jen očištěnou
půlku prasete a zabijačku si kdykoliv uděláte jenom z ní.
10
K zimnímu období vždy
patřila zabijačka. Ve
většině domů v naší
obci, byl chlívek a
v něm jedno či dvě
prasata. Ta se dovezla
jako selátka z místního
JZD a po celý čas, od
pozdního jara do zimy,
se vykrmovala zbytky
z domácností,
vařenými bramborami
a šrotem.
Všichni chovatelé si s chutí obhlíželi svoje i sousedovi prasátka a
těšili se na čas zabijačky. Když nastal čas zabijačky, nikdy se na
sousedy nezapomnělo a vždy se roznášela „výslužka“ na ochutnání,
prdelačka – zabijačková polévka, jelita, jitrnice a tlačenka.
Každý měl svého oblíbeného řezníka, každý řezník měl svoje
vyhlášená jelita, jitrnice a tlačenku a každá hospodyně byla ráda,
když jí maso naporcoval přesně podle jejího přání a přesně tak,
aby to měla v mrazáku po ruce. V době kdy ještě nebyli mrazáky,
tak se maso zavařovalo do sklenic. Proto se v dřívějších dobách
zabijačky konaly výlučně v zimních mrazivých měsících, kdy bylo
možné množství sádla, masa, ale hlavně výrobků z vnitřností lépe
uchovat. Z tohoto důvodu se v tomto období na vesnicích odbývalo
nejvíce svatebních hostin, při nichž vedle ovarů, jitrnic, jelit a
pečeného masa nesměly chybět ani na sádle smažené kobližky,
šišky a boží milosti.
Dnes, už se staré zvyky zabijaček tolik nedodržují, ale hlavně v
době mrazáků a mrazicích boxů, se zabijačky mohou konat
celoročně. Ostatně si k ní ani nemusíte žádného pašíka
vykrmovat. Jednoduše v řeznictví zakoupíte třeba jen očištěnou
půlku prasete a zabijačku si kdykoliv uděláte jenom z ní.
10