Page 15 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 02/2016
P. 15
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
ČOČKOVÝ SALÁT
300 g čočky, 250 g hlívy ústřičné, 1 velká cibule, 4 hrsti sušenyć h
rajčat, 2 lžíce olivového oleje, ocet podle chuti, 2 hrsti hladkolisté
petrželky, sůl (nemusí byt́ )
Čočku uvařte doměkka a sceďte. Na oleji osmahněte nakrájenou
cibuli, přidejte omytou a na proužky nakrájenou hlívu a asi 10 minut
poduste, přidejte překrájená sušená rajčata a společně ještě 5
minut duste.
Pak přidejte čočku a přimíchejte 1–2 lžíce umeocta. Solit už ani
nemusíte, protože ume ocet je slaný dost. Nakonec do salátu dejte
nasekanou petrželku, promíchejte a dolaďte podle chuti. Salát je dobrý teply,́ vyb́ orně ale chutná i zastudena.
ČOČKOVÁ POLÉVKA
2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, nakrájená nadrobno, 2 lžíce
hladké mouky, 1 litr drůbežího vyv́ aru nebo vody, 250 g zelené
předvařené čočky, 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky,
kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, malý kousek celeru), na
kostičky, 2–3 stroužky česneku, prolisované, 1 plechovka sekanyć h
rajčat, 1 lžíce sušené majoránky, nasekaná čerstvá petrželka a
proužky, opražené slaniny na ozdobu, mořská sůl a čerstvě mletý
pepř.
Ve velkém hrnci rozehřejte olej a opečte na něm dosklovita cibuli; trvá to asi 5 minut. Pak ji zasypte moukou a
míchejte do světlezlaté barvy. Zalijte studeným vývarem nebo vodou, vsypte čočku a kostičky brambor, přidejte
rajčata, osolte, opepřete a vařte 15 minut. Přidejte kořenovou zeleninu a prolisovaný česnek, ještě 5 minut
povařte. Podávejte posypané nasekanou petrželkou a opraženou slaninou.
ČOČKOVÉ KARBANÁTKY S JOGURTOVOU OMÁČKOU
1 rohlík, nastrouhany,́ 6 stroužků česneku, po 1 lžíci mletého
(římského) kmínu a mletyć h semen koriandru, 1 lžička drcenyć h
sušenyć h chilli papriček, sůl a pepř, 160 g jader vlašskyć h ořechů,
280 g vařené čočky, slité, 160 ml olivového oleje, 1 vejce, 4 housky,
zeleninová obloha,
Na jogurtovou omáčku: 200 ml bílého jogurtu, 2 lžíce nasekaného
kopru, 2 lžíce najemno nasekané okurky, 1 lžíce citronové šťávy,
sůl, pepř.
Do mixéru dejte strouhanku, česnek, kmín, koriandr, chilli, sůl, pepř
a smíchejte. Vsypte ořechy a promixujte najemno. Přidejte studenou
čočku, osm lžic olivového oleje a nahrubo promixujte, pak vmíchejte
vejce. Z hmoty vytvarujte karbanátky. Zbyv́ ající olej zahřejte na nepřilnavé pánvi a opékejte karbanátky z každé
strany 6–8 minut dohněda a dokřupava. Hotové karbanátky osušte na kuchyňském papíru. V misce smíchejte
suroviny na omáčku a přelijte jí karbanátky. Podávejte v housce s oblohou.
POMERANČOVÝ CHLEBÍČEK
125 g másla, změklého + na vymazání formy, 165 g krupicového cukru, 2
vejce, 225 g hladké prosáté mouky, 1¼ lžičky prášku do pečiva, 1 lžíce mléka,
2 lžíce jemně nastrouhané kůry z biopomeranče, 4 lžíce čerstvě vymačkané
pomerančové šťávy, 1 lžíce pomerančového likéru
Na polevu: 200 g moučkového cukru, 2 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové
šťávy, proužky kůry z biopomeranče
Troubu předehřejte na 170 °C. Máslo a cukr dejte do mísy a elektrickyḿ ručním
šlehačem utřete na krémovou a lehce nadyć hanou směs. Pak postupně přidejte
obě vejce a dobře našlehejte. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přisypte
ji k máslovo-vaječnému krému. Promíchejte, přidejte mléko, pomerančovou
kůru i šťávu a likér. Formu na chlebíček o velikosti 18 × 8 cm vymažte máslem
a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Do formy vlijte těsto
a pečte 55 minut tak, aby zapíchnutá špejle zůstala po vytažení čistá. Vyklopte na mřížku. Na polevu v menší
míse smíchejte cukr a pomerančovou šťávu a třete úplně dohladka. Hotovou polevu (měla by mít tužší
konzistenci) rozetřete po povrchu chlebíčku a ozdobte nastrouhanou pomerančovou kůrou.
15
ČOČKOVÝ SALÁT
300 g čočky, 250 g hlívy ústřičné, 1 velká cibule, 4 hrsti sušenyć h
rajčat, 2 lžíce olivového oleje, ocet podle chuti, 2 hrsti hladkolisté
petrželky, sůl (nemusí byt́ )
Čočku uvařte doměkka a sceďte. Na oleji osmahněte nakrájenou
cibuli, přidejte omytou a na proužky nakrájenou hlívu a asi 10 minut
poduste, přidejte překrájená sušená rajčata a společně ještě 5
minut duste.
Pak přidejte čočku a přimíchejte 1–2 lžíce umeocta. Solit už ani
nemusíte, protože ume ocet je slaný dost. Nakonec do salátu dejte
nasekanou petrželku, promíchejte a dolaďte podle chuti. Salát je dobrý teply,́ vyb́ orně ale chutná i zastudena.
ČOČKOVÁ POLÉVKA
2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, nakrájená nadrobno, 2 lžíce
hladké mouky, 1 litr drůbežího vyv́ aru nebo vody, 250 g zelené
předvařené čočky, 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky,
kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, malý kousek celeru), na
kostičky, 2–3 stroužky česneku, prolisované, 1 plechovka sekanyć h
rajčat, 1 lžíce sušené majoránky, nasekaná čerstvá petrželka a
proužky, opražené slaniny na ozdobu, mořská sůl a čerstvě mletý
pepř.
Ve velkém hrnci rozehřejte olej a opečte na něm dosklovita cibuli; trvá to asi 5 minut. Pak ji zasypte moukou a
míchejte do světlezlaté barvy. Zalijte studeným vývarem nebo vodou, vsypte čočku a kostičky brambor, přidejte
rajčata, osolte, opepřete a vařte 15 minut. Přidejte kořenovou zeleninu a prolisovaný česnek, ještě 5 minut
povařte. Podávejte posypané nasekanou petrželkou a opraženou slaninou.
ČOČKOVÉ KARBANÁTKY S JOGURTOVOU OMÁČKOU
1 rohlík, nastrouhany,́ 6 stroužků česneku, po 1 lžíci mletého
(římského) kmínu a mletyć h semen koriandru, 1 lžička drcenyć h
sušenyć h chilli papriček, sůl a pepř, 160 g jader vlašskyć h ořechů,
280 g vařené čočky, slité, 160 ml olivového oleje, 1 vejce, 4 housky,
zeleninová obloha,
Na jogurtovou omáčku: 200 ml bílého jogurtu, 2 lžíce nasekaného
kopru, 2 lžíce najemno nasekané okurky, 1 lžíce citronové šťávy,
sůl, pepř.
Do mixéru dejte strouhanku, česnek, kmín, koriandr, chilli, sůl, pepř
a smíchejte. Vsypte ořechy a promixujte najemno. Přidejte studenou
čočku, osm lžic olivového oleje a nahrubo promixujte, pak vmíchejte
vejce. Z hmoty vytvarujte karbanátky. Zbyv́ ající olej zahřejte na nepřilnavé pánvi a opékejte karbanátky z každé
strany 6–8 minut dohněda a dokřupava. Hotové karbanátky osušte na kuchyňském papíru. V misce smíchejte
suroviny na omáčku a přelijte jí karbanátky. Podávejte v housce s oblohou.
POMERANČOVÝ CHLEBÍČEK
125 g másla, změklého + na vymazání formy, 165 g krupicového cukru, 2
vejce, 225 g hladké prosáté mouky, 1¼ lžičky prášku do pečiva, 1 lžíce mléka,
2 lžíce jemně nastrouhané kůry z biopomeranče, 4 lžíce čerstvě vymačkané
pomerančové šťávy, 1 lžíce pomerančového likéru
Na polevu: 200 g moučkového cukru, 2 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové
šťávy, proužky kůry z biopomeranče
Troubu předehřejte na 170 °C. Máslo a cukr dejte do mísy a elektrickyḿ ručním
šlehačem utřete na krémovou a lehce nadyć hanou směs. Pak postupně přidejte
obě vejce a dobře našlehejte. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přisypte
ji k máslovo-vaječnému krému. Promíchejte, přidejte mléko, pomerančovou
kůru i šťávu a likér. Formu na chlebíček o velikosti 18 × 8 cm vymažte máslem
a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Do formy vlijte těsto
a pečte 55 minut tak, aby zapíchnutá špejle zůstala po vytažení čistá. Vyklopte na mřížku. Na polevu v menší
míse smíchejte cukr a pomerančovou šťávu a třete úplně dohladka. Hotovou polevu (měla by mít tužší
konzistenci) rozetřete po povrchu chlebíčku a ozdobte nastrouhanou pomerančovou kůrou.
15