Page 29 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 48/2018
P. 29
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 48/2018
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
OPILÉ ŠVESTKY
12 ks sušených švestek, 12 ks plátků anglické slaniny, 100 ml slivovice, párátka
Švestky na několika místech propíchneme vidličkou, pak je zalijeme slivovicí a necháme nejméně
4 hodiny naložené. Nacucané švestky obalíme ve slanině, ty zajistíme párátky. Špízy na pánvi z
obou stran opečeme, ke konci je lehce polijeme slivovicí a špízy zapálíme. Flambované
jednohubky ihned podáváme jako předkrm nebo přílohu k pečenému, nebo grilovanému masu.
KMÍNOVÉ ROHLÍČKY
2 litry hladké mouky, 1 litr vlažné husté smetany, 85 g másla, 8 g cukru moučka, 3 lžíce
rozdrobených čerstvých kvasnic, dvě špetky soli, trochu nastrouhaného zázvoru, rozšlehané vejce
na pomašlení, hrubozrnná sůl a kmín na posypání, z půlky citrónu drobně nakrájená, nebo raději
nastrouhaná kůra
Mouku vysypeme do mísy, uděláme důlek, do něj dáme kvasnice, ty zalijeme vlažnou smetanou,
ke kraji dáme kousky másla, nasypeme citronovou kůru, sůl, zázvor a cukr (trochu cukru dáme i ke kvasnicím,
urychlíme tak nastartování kvásku). Jakmile nám kvásek vzejde, vypracujeme těsto, z něj na pomoučené pracovní
ploše vyválíme plát těsta, z kterého odkrojujeme menší trojúhelníky, které svineme směrem ke špičce do tvaru rohlíku,
ty klademe na pečící papír na plech, mírně je zahneme. Rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubozrnnou
solí a kmínem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
JEDNOHUBKY S KŘENOVOU PĚNOU A SALÁMEM
4-6 ks rohlíků, 100 g tenkých koleček tvrdého salámu, snítky zelené petrželky
Na křenovou pěnu: 50 g pomazánkového másla, 50 g taveného sýra, 3 lžíce ušlehané šlehačky, 1
lžíce čerstvě nastrouhaného křenu.
Rohlíky nakrájíme na silnější kolečka, ta, nejlépe pomocí cukrářského sáčku, postříkáme křenovou
pěnou. Každou jednohubku ozdobíme kolečkem salámu a snítky petrželky, zajistíme párátky a
můžeme podávat. Příprava křenové pěny: Máslo utřeme s taveným sýrem a nastrouhaným křenem,
hmotu osolíme podle chuti. Přidáme do husta ušlehanou šlehačku, promícháme.
KŘEHKÉ SÝROVÉ TYČINKY
250 g nastrouhaného polotvrdého sýru, 200 g másla, 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 100 tvrdého
sýru na posypání, 1 bílek, sůl, tuk na vymazání. Nastrouhaný polotvrdý sýr smícháme s máslem,
moukou a žlutky a podle chuti přidáme sůl. Tuto směs budeme hníst po dobu zhruba 20 minut, než
získáme vláčné těsto, které se nebude lepit na ruce. Vzniklé těsto rozválíme na placku, kterou
skládáme natřikrát a následně ji necháme vychladnout v lednici. Tento postup opakujeme celkem třikrát. Z takto
zpracovaného těsta posléze rozválíme placku o tloušťce půl centimetru, kterou potřeme sněhem z bílků a posypeme
nastrouhaným tvrdým sýrem. Následně nožem vykrajujeme tyčinky o šířce zhruba 1 centimetr a délce 10 centimetrů.
Tyčinky pečeme na vymazaném plechu 15 až 20 minut.
PLNĚNÁ VEJCE
5 vajec uvařených natvrdo, 150g másla, 3 sardelky, sůl, lžička sladké papriky, lžíce hořčice.
Na ozdobu: 10 sardelových oček nebo kolečka cibule. Vejce oloupeme, po délce přepůlíme a
vyjmeme žloutky. Máslo utřeme do pěny, přidáme prolisované žloutky a sardelky, sůl papriku,
hořčici a metlou vše ušleháme. Směs vložíme do sáčku s hvězdičkovou trubičkou a ozdobně ji nastříkáme do vaječných
půlek. Ozdobíme sardelovým očkem nebo kolečky cibule.
POMAZÁNKA NA CHLEBÍČKY
250 g jemného salámu, junioru, apd., 1 cibule, 2 kapky polévkového koření, sůl, pepř, 2 pol. lžíce
bílého smetanového jogurtu, 3 pol. lž. Majonézy, 2 pol. lž. Kečupu. Salám nastrouháme na struhadle,
cibuli najemno nakrájíme a přidáme zbylé ingredience. Vše smícháme a mažeme na plátky osmahlé
veky.
ČAJ NA LÉČENÍ KOCOVINY
500 ml vody, 1 lžička květů tužebníku, 1 lžička listů mladých kopřiv, 3 ks zelené tobolky
kardamomu, 1 ks tak 2-2,5 cm naklepaného zázvorového kořene
Nejlépe přímo do nádoby na přípravu čaje vložíme všechny výše uvedené ingredience, které pak
zalijeme horkou vodou. Necháme 5 minut luhovat. Přecezený, ještě teplý čaj, si nalijeme a
popíjíme, dokud příznaky kocoviny nezmizí. Pokud čaj vychladne, nevadí, funguje i studený.
29
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
OPILÉ ŠVESTKY
12 ks sušených švestek, 12 ks plátků anglické slaniny, 100 ml slivovice, párátka
Švestky na několika místech propíchneme vidličkou, pak je zalijeme slivovicí a necháme nejméně
4 hodiny naložené. Nacucané švestky obalíme ve slanině, ty zajistíme párátky. Špízy na pánvi z
obou stran opečeme, ke konci je lehce polijeme slivovicí a špízy zapálíme. Flambované
jednohubky ihned podáváme jako předkrm nebo přílohu k pečenému, nebo grilovanému masu.
KMÍNOVÉ ROHLÍČKY
2 litry hladké mouky, 1 litr vlažné husté smetany, 85 g másla, 8 g cukru moučka, 3 lžíce
rozdrobených čerstvých kvasnic, dvě špetky soli, trochu nastrouhaného zázvoru, rozšlehané vejce
na pomašlení, hrubozrnná sůl a kmín na posypání, z půlky citrónu drobně nakrájená, nebo raději
nastrouhaná kůra
Mouku vysypeme do mísy, uděláme důlek, do něj dáme kvasnice, ty zalijeme vlažnou smetanou,
ke kraji dáme kousky másla, nasypeme citronovou kůru, sůl, zázvor a cukr (trochu cukru dáme i ke kvasnicím,
urychlíme tak nastartování kvásku). Jakmile nám kvásek vzejde, vypracujeme těsto, z něj na pomoučené pracovní
ploše vyválíme plát těsta, z kterého odkrojujeme menší trojúhelníky, které svineme směrem ke špičce do tvaru rohlíku,
ty klademe na pečící papír na plech, mírně je zahneme. Rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubozrnnou
solí a kmínem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
JEDNOHUBKY S KŘENOVOU PĚNOU A SALÁMEM
4-6 ks rohlíků, 100 g tenkých koleček tvrdého salámu, snítky zelené petrželky
Na křenovou pěnu: 50 g pomazánkového másla, 50 g taveného sýra, 3 lžíce ušlehané šlehačky, 1
lžíce čerstvě nastrouhaného křenu.
Rohlíky nakrájíme na silnější kolečka, ta, nejlépe pomocí cukrářského sáčku, postříkáme křenovou
pěnou. Každou jednohubku ozdobíme kolečkem salámu a snítky petrželky, zajistíme párátky a
můžeme podávat. Příprava křenové pěny: Máslo utřeme s taveným sýrem a nastrouhaným křenem,
hmotu osolíme podle chuti. Přidáme do husta ušlehanou šlehačku, promícháme.
KŘEHKÉ SÝROVÉ TYČINKY
250 g nastrouhaného polotvrdého sýru, 200 g másla, 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 100 tvrdého
sýru na posypání, 1 bílek, sůl, tuk na vymazání. Nastrouhaný polotvrdý sýr smícháme s máslem,
moukou a žlutky a podle chuti přidáme sůl. Tuto směs budeme hníst po dobu zhruba 20 minut, než
získáme vláčné těsto, které se nebude lepit na ruce. Vzniklé těsto rozválíme na placku, kterou
skládáme natřikrát a následně ji necháme vychladnout v lednici. Tento postup opakujeme celkem třikrát. Z takto
zpracovaného těsta posléze rozválíme placku o tloušťce půl centimetru, kterou potřeme sněhem z bílků a posypeme
nastrouhaným tvrdým sýrem. Následně nožem vykrajujeme tyčinky o šířce zhruba 1 centimetr a délce 10 centimetrů.
Tyčinky pečeme na vymazaném plechu 15 až 20 minut.
PLNĚNÁ VEJCE
5 vajec uvařených natvrdo, 150g másla, 3 sardelky, sůl, lžička sladké papriky, lžíce hořčice.
Na ozdobu: 10 sardelových oček nebo kolečka cibule. Vejce oloupeme, po délce přepůlíme a
vyjmeme žloutky. Máslo utřeme do pěny, přidáme prolisované žloutky a sardelky, sůl papriku,
hořčici a metlou vše ušleháme. Směs vložíme do sáčku s hvězdičkovou trubičkou a ozdobně ji nastříkáme do vaječných
půlek. Ozdobíme sardelovým očkem nebo kolečky cibule.
POMAZÁNKA NA CHLEBÍČKY
250 g jemného salámu, junioru, apd., 1 cibule, 2 kapky polévkového koření, sůl, pepř, 2 pol. lžíce
bílého smetanového jogurtu, 3 pol. lž. Majonézy, 2 pol. lž. Kečupu. Salám nastrouháme na struhadle,
cibuli najemno nakrájíme a přidáme zbylé ingredience. Vše smícháme a mažeme na plátky osmahlé
veky.
ČAJ NA LÉČENÍ KOCOVINY
500 ml vody, 1 lžička květů tužebníku, 1 lžička listů mladých kopřiv, 3 ks zelené tobolky
kardamomu, 1 ks tak 2-2,5 cm naklepaného zázvorového kořene
Nejlépe přímo do nádoby na přípravu čaje vložíme všechny výše uvedené ingredience, které pak
zalijeme horkou vodou. Necháme 5 minut luhovat. Přecezený, ještě teplý čaj, si nalijeme a
popíjíme, dokud příznaky kocoviny nezmizí. Pokud čaj vychladne, nevadí, funguje i studený.
29